Τα γερμανικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας κατάφεραν να ανταπεξέλθουν με αποτελεσματικότητα στον αντίκτυπο της έκλειψης ηλίου που σκοτείνιασε τον ουρανό της Ευρώπης στις 20 Μαρτίου.

Όπως επισημαίνει η γερμανική εταιρεία πρόγνωσης και ανάλυσης μετεωρολογικών δεδομένων Meteocontrol, η έκλειψη ηλίου βύθισε την ηλιακή ενέργεια που τροφοδοτεί τα δίκτυα της Γερμανίας από 13 Γιγαβάτ σε 5 Γιγαβάτ σε 45 μόλις λεπτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως μετέδωσε και το pv-magazine, 20 μόλις λεπτά μετά την ολοκλήρωση της έκλειψης στο δίκτυο εισήλθαν 20 Γιγαβάτ από φωτοβολταϊκά, αδιάψευστη απόδειξη της ικανότητας των γερμανικών δικτύων να ανταπεξέλθουν σε τόσο απότομες διακυμάνσεις, αλλά και υπενθύμιση της τεράστιας διείσδυσης των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Οι διαχειριστές των γερμανικών δικτύων είχαν λάβει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη φύση της έκλειψης, το χρόνο έναρξης και τη διάρκειά της και έτσι κατάφεραν να εξασφαλίσουν επαρκή ενέργεια από εναλλακτικές πηγές όταν τα φωτοβολταϊκά έσβησαν, αλλά να απορροφήσουν τους κλυδωνισμούς όταν αυτά επανήλθαν σε λειτουργία.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι στις 20 Μαρτίου η αποσύνδεση των φωτοβολταϊκών ήταν ισοδύναμη με τη διακοπή της λειτουργίας οκτώ πυρηνικών εργοστασίων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» αναφέρει ο Ρόμπερτ Πφάτισερ από το Meteocontrol.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που η Σελήνη βρέθηκε μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, στις περισσότερες περιοχές της Γερμανίας καταγράφηκε μερική ηλιακή έκλειψη σε ποσοστό από 66 ως 83%, η οποία αποτέλεσε τεράστια πρόκληση λόγω των 1,4 εκατομμυρίων φωτοβολταϊκών συστημάτων που είναι συνδεδεμένα με το γερμανικό δίκτυο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης