Οριοθετούνται και απομονώνονται γεωγραφικές ζώνες στο Ρέθυμνο με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Rhynchophorus ferrugineus (κόκκινο σκαθάρι), που έχει προβληματίσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει προκαλέσει ήδη προβλήματα στον πληθυσμό φοινικοειδών του νομού.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης όρισε ως μολυσμένη ζώνη την περιοχή που καλύπτει η κτηματική περιφέρεια της Τοπικής Κοινότητας Παγκαλοχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου του Δήμου Ρεθύμνης και ως ζώνη απομόνωσης την περιοχή που εκτείνεται 10 χιλιόμετρα περιμετρικά των ορίων της παραπάνω τοπικής κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός της οριοθέτησης είναι η αποφυγή της εξάπλωσης του επιβλαβούς εντόμου στις μη προσβεβλημένες περιοχές, ενώ στις μολυσμένες Ζώνες οι κάτοχοι των προσβεβλημένων φυτών θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα το τμήμα του Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, ώστε να υπάρχει έλεγχος, εποπτεία, θεραπευτική αγωγή ή καταστροφή του φοίνικα.

Σύμφωνα με το νόμο, όλα τα προσβεβλημένα φοινικόδεντρα κόβονται άμεσα από τη βάση τους, τεμαχίζονται ή θρυμματίζονται και κατόπιν θάβονται ή καίγονται. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά των διάφορων μορφών του ρυγχοφόρου στον περιβάλλοντα χώρο και να αποφευχθεί η εξάπλωση της προσβολής.

Στη μολυσμένη ζώνη και στη ζώνη απομόνωσης, σύμφωνα με τους αρμόδιους, απαγορεύεται η διακίνηση φοινικοειδών προς άλλες περιοχές, ενώ επιθεωρήσεις θα διενεργούνται κάθε τρεις μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ιστορία, έχει διαπιστωθεί ότι το κόκκινο σκαθάρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας σε φοίνικες Washingtonia sp, που εισήχθησαν στο Ηράκλειο της Κρήτης το Μάιο του 2005 από την Αίγυπτο, καθώς και σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis στη χερσόνησο του Ν. Ηρακλείου. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε η παρουσία του στο Νομό Λασιθίου, στο Νομό Χανίων και αργότερα στο Νομό Ρεθύμνου. Όλα τα είδη Palmacae (φοινικοειδή) θεωρούνται ευπαθή φυτά στο Rhynchophorus ferrugineus και, δυστυχώς, συνήθως η προσβολή είναι ορατή όταν πλέον έχει καταστραφεί το φοινικοειδές.

Αξίζει να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία της Βιολογίας που αφορούν στο συγκεκριμένο έντομο: «Όλα τα στάδια του εντόμου (αυγό, προνύμφη, νύμφη, ακμαίο) εξελίσσονται στο εσωτερικό του φοινικοειδούς. Τα θηλυκά γεννούν γύρω στα 300 αυγά σε οπές ή πληγές του φοίνικα. Οι προνύμφες εκκολάπτονται σε 2-5 μέρες και εισχωρούν στο εσωτερικό του φοίνικα. Η ανάπτυξη της προνύμφης διαρκεί από 1-3 μήνες. Η νύμφωση γίνεται μέσα ή έξω από τον κορμό μέσα σε κουκούλι που φτιάχνει η προνύμφη από ξερές ίνες του φοίνικα και διαρκεί 14-21 ημέρες, οπότε βγαίνει το ακμαίο. Συνεπώς ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί περίπου 4 μήνες. Στον ίδιο φοίνικα μπορεί να συναντώνται επικαλυπτόμενες γενιές και να συνυπάρχουν όλα τα βιολογικά στάδια του εντόμου. Όταν τα ακμαία εξέρχονται από τα προσβεβλημένα φοινικοειδή (κατά κανόνα αυτό συμβαίνει τους φθινοπωρινούς μήνες και αφού καταστραφεί ολοσχερώς το φοινικοειδές) έχουν δυνατότητα πτήσης έως 1.000 m».

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης