Το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας Laws σε συνεργασία με το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων GAWF την Τρίτη και την Τετάρτη επισκέφθηκε τα χωριά του νησιού και περιποιήθηκε τα ιπποειδή της Λευκάδας. Η κτηνίατρος Ελίζα Γκέσκου, από τον Βόλο, και ο πεταλωτής Άρης Βλαχάκης, από την Κρήτη, επισκέφθηκαν αρκετά από τα χωριά και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε γαϊδουράκια, άλογα και μουλάρια. Οι ιδιοκτήτες των ζώων είχαν ενημερωθεί για την επίσκεψη του συνεργείου, από τα μέλη του σωματείου ζωόφιλων της Λευκάδας, και έτσι σχεδόν σε κάθε χωριό είχε ορισθεί ένας τόπος συγκέντρωσης των ζώων.

Η κ. Γκέσκου, η οποία είναι ειδικευμένη σε ιπποειδή, εξέταζε τα ζώα και έδινε συμβουλές στους ιδιοκτήτες τους, ενώ στα περισσότερα από αυτά πρόσφερε τις υπηρεσίες της λιμάροντας τα δόντια τους, τα οποία, όπως εξήγησε, μεγαλώνουν και δημιουργούν μεγάλες ακίδες που πληγώνουν το ζώο και το δυσκολεύουν στο μάσημα της τροφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν δεν γίνει επέμβαση στα δόντια του ζώου, οι ακίδες μεγαλώνουν πολύ και δημιουργούν τόσο μεγάλο πόνο στο ζώο, ώστε αυτό σταματά να τρώει και πεθαίνει από ασιτία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε εδώ το σχετικό video:

Τα πόδια, τις οπλές και τα νύχια των ζώων εξέταζε ο κ. Βλαχάκης. Η περιποίηση των ποδιών των ζώων, που είναι πολύ σημαντική για την υγεία τους, καθώς, εάν για παράδειγμα σε ένα ζώο δεν έχει τοποθετηθεί σωστά το πέταλο, μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην υγεία του λόγω της μη σωστής στάσης του σώματός του ή ακόμα και από μόλυνση. Στα περισσότερα ιπποειδή ο κ. Βλαχάκης έκοψε και λιμάρισε τα νύχια τους, ενώ σε μερικά άλογα τοποθέτησε με μεγάλη προσοχή πέταλα. Επίσης, έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους ιδιοκτήτες, σε θέματα σχετικά με τα πόδια των ζώων, ενώ τους έδειξε και τον σωστό τρόπο για την φροντίδα τους.

Το συνεργείο μέσα σε μια μέρα φρόντισε περισσότερα από 20 άλογα και γαϊδούρια στα χωριά Μαραντοχώρι, Άγιος Πέτρος, Πόρος, Νυδρί και Νικιάνα. Όπως μας είπαν, πάντως, το μεγαλύτερο ποσοστό των ζώων βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ήταν λίγα. Τα έξοδα της διαμονής, διατροφής και μετακίνησης της κτηνιάτρου και του πεταλωτή καλύφθηκαν από τα μέλη του σωματείου Λευκάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: mylefkada.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης