Έντονος είναι ο προβληματισμός των κατοίκων της Πρεβέζης για την κατάσταση που επικρατεί στο Βαθύ Πρέβεζας.

Μπάζα και σκουπίδια, ρύπανση από ζωικά απόβλητα και όμβρια αλλά και άλλες παρεμβάσεις αποτελούν τις βασικές αιτίες καταστροφής του υγροτόπου, με την Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βαθύ, έχει υποστεί δύο βίαιες, χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό, μείζονες παρεμβάσεις στο παρελθόν, που άλλαξαν τη φυσιογνωμία του και τροποποίησαν βασικές φυσικές και οικολογικές λειτουργίες του. Η πρώτη ήταν η ένωση της Πρέβεζας με τη Μαργαρώνα μέσω του σημερινού δρόμου αφήνοντας μόνο δύο μικρές εισόδους.

Η δεύτερη ήταν ο περιμετρικός δρόμος που έκοψε τον υγρότοπο στα δύο, σε πολύ κρίσιμα υδρολογικά σημεία όπου φυσικά κάποιες φορές πλημμύριζε. Πρόσφατα, η περιοχή υπέστη ένα ακόμη πλήγμα με την ανύψωση και διαπλάτυνση του δρόμου («γέφυρας»), η κατασκευή του οποίου οριστικά πλέον χώρισε τον υγρότοπο, δημιουργώντας ένα έλος.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ο εντοπισμός ενός νεκρού κορμοράνου πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή από αλιείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης