Το πουλί που πετάει κάτω από το νερό!

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012, 12:15
Το πουλί που πετάει κάτω από το νερό!
Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, το μικρόσωμο πουλί με την ονομασία dipper, που ανήκει στην οικογένεια Cinclus cinclus, έχει την ικανότητα να «πετάει» κάτω από το νερό, προκειμένου να συλλέξει την τροφή του, που περιλαμβάνει υδρόβια ασπόνδυλα, προνύμφες υδρόβιων εντόμων, μικρά ψάρια, αβγά σολομού και γυρίνους.

Πιο συγκεκριμένα, ο dipper κάνει μεγάλα μακροβούτια μέσα στο νερό, χρησιμοποιώντας τις ισχυρές φτερούγες του για να κολυμπήσει υποβρυχίως, ενώ έχει την ικανότητα να περπατάει στα ρηχά, ψάχνοντας με το κεφάλι του για τροφή ανάμεσα στους βράχους και τα βότσαλα.

Κάνοντας την ίδια ακριβώς κίνηση, όπως όταν πετάει, το πουλί «σχίζει» τα νερά, αρπάζοντας ό,τι βρει μπροστά του, επιστρέφοντας πάλι «νικητής» στην ακτή. Συχνάζει κοντά σε ποτάμια και ορμητικούς χειμάρρους, όπου τα νερά είναι ρηχά, επιλέγοντας να ζήσει κατά μήκος των ακτών, όπου βρίσκει ευκολότερα τροφή.

Έχει παχουλό σώμα και το μήκος του δεν ξεπερνά τα 18-20 εκατοστά, ενώ το βάρος του είναι περίπου 65 γραμμάρια. Το φτέρωμά του είναι σκούρο καστανό, με λευκές πινελιές στον λαιμό, με αρκετά ισχυρές φτερούγες που λειτουργούν ως πτερύγια μέσα στο νερό.

Ο dipper κουρνιάζει στα βράχια, ψάχνοντας για θηράματα ή πετά χαμηλά στα νερά, ανιχνεύοντας την περιοχή. Μόλις εντοπίσει το υποψήφιο θύμα του, κάνει μια ξαφνική κατάδυση μέσα στο νερό και κολυμπάει γρήγορα, μέχρι να πιάσει την τροφή του, αναταράζοντας πολλές φορές τον βυθό, για να «ξυπνήσει» τα ασπόνδυλα.

Επιστρέφει εν συνεχεία τάχιστα στην επιφάνεια, απολαμβάνοντας τους… καρπούς των κόπων του ή μοιράζοντας την τροφή στα μικρά του. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται μια άκρως ενδιαφέρουσα κατάδυση του dipper στον βυθό ενός ποταμού στο Zion Park των ΗΠΑ.

Απολαύστε τον…


Πηγή: perierga.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012, 12:15