Ο κίνδυνος διπλασιάζεται σε χώρες όπως η Λιθουανία και η Πολωνία, όπου όχι μόνο καλλιέργειες αλλά και ολόκληρα δάση μπορούν να χαθούν από αυξημένες πυρκαγιές.

Παρά τις πρόσφατες σημαντικές βροχοπτώσεις σε μέρη της Ευρώπης, ορισμένες περιοχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηρασίας. Λιθουανοί αγρότες ποτίζουν τις καλλιέργειές τους μέρα και νύχτα μπροστά στη λειψυδρία. Πολλοί φοβούνται ότι θα χάσουν έως και το ένα τρίτο των σοδειών τους, εάν η κατάσταση επιμείνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν συνεχιστεί η ξηρασία, δεν θα υπάρχουν καλλιέργειες. Όλα εξαρτώνται από τον καιρό, χρειαζόμαστε βροχή. Δεν ξέρω, ίσως πρέπει να χορέψω για να φωνάξω τη βροχή», είπε ο Τζούλιους Σατέικα, Λιθουανός αγρότης.

Ανησυχούν και οι δασοφύλακες. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν σημειωθεί 70 δασικές πυρκαγιές, αλλά οι προβλέψεις εξακολουθούν να μην ανακοινώνουν βροχές τις επόμενες ημέρες, αυξάνοντας τους κινδύνους.

Ως εκ τούτου, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό αντικατοπτρίζεται από τον Giedrius Tamosiunas, από την Λιθουανική Κρατική Δασική Εταιρεία: «Θέλουμε οι άνθρωποι να είναι υπεύθυνοι για τις φωτιές στα δάση, με νερό για να μην υπάρχει κίνδυνος σπινθήρων. Ας προστατέψουμε το δάσος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πολωνία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Οι αρχές έχουν δηλώσει κίνδυνο πυρκαγιάς επιπέδου 3 στα περισσότερα δάση της. Είναι ο υψηλότερος συναγερμός, λόγω της παντελούς απουσίας βροχής.

Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε δραστικά μέτρα, όπως προειδοποιεί ο Marci Dziubak, επιθεωρητής δασών: «Εάν η υγρασία σε ένα δάσος είναι μικρότερη από 10% τις επόμενες ημέρες, θα έχουμε την υποχρέωση να απαγορεύσουμε την είσοδο σε αυτά τα δάση».

Ο κίνδυνος είναι διπλός, γιατί οι πυρκαγιές θα έθεταν σε κίνδυνο την άγρια ​​ζωή, αλλά και τα δέντρα βοηθούν στην ψύξη της θερμοκρασίας το καλοκαίρι με θεμελιώδη τρόπο για το οικοσύστημα.

Πηγή: ΕΡΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης