Τεχνολογίες όπως η γεωμηχανική μπορεί να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη – αλλά πρώτα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία προοπτική για μια μαγική λύση που θα σώσει τον κόσμο από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προειδοποίησαν οι επιστήμονες το περασμένο Σαββατοκύριακο. Καθώς η Γη συμπλήρωνε τον πιο ζεστό μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ στην επιφάνειά της, ειδικοί και μηχανικοί του κλίματος κατέστησαν σαφές ότι μόνο οι παγκόσμιες μειώσεις στην καύση ορυκτών καυσίμων θα μπορούσαν να αποτρέψουν την είσοδο του πλανήτη σε μια εποχή έντονης υπερθέρμανσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπήρξαν προτάσεις ότι οι παγκόσμιες τεχνολογίες – που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί – θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επικείμενη κλιματική καταστροφή και να μη επιτρέψουν την άνοδο της θερμοκρασίας στα ύψη. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τεχνολογίες που θα μπορούσαν να συλλάβουν τις εκπομπές άνθρακα και να τις αποθηκεύσουν υπόγεια ή σχέδια που θα μπορούσαν να εκτρέψουν το ηλιακό φως μακριά από τη Γη.

Ωστόσο, ανώτεροι ερευνητές λένε ότι η μόνη ρεαλιστική ελπίδα για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα ήταν να σταματήσει η καύση άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου. «Η νούμερο ένα προτεραιότητα που έχουμε είναι να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Δρ Greg Mutch του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό θα είναι κρίσιμο. Αφού κάνουμε αυτό, τότε μπορούμε να σκεφτούμε να συλλάβουμε τυχόν εκπομπές άνθρακα από βιομηχανικές εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να παράγουν CO2».

Παραδείγματα βιομηχανικών διεργασιών που παράγουν διοξείδιο του άνθρακα ως χημικό υποπροϊόν των διαδικασιών παραγωγής τους, περιλαμβάνουν αυτή του τσιμέντου καθώς και των λιπασμάτων. Βιομηχανίες όπως αυτές παράγουν περίπου το 5% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επομένως θα άξιζε τον κόπο να τις αντιμετωπίσουμε με τη μέθοδο της σύλληψης και αποθήκευσης, λένε οι επιστήμονες.

Ωστόσο, η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και η αποθήκευσή του, υπόγεια – ως τρόπος αντιμετώπισης του παγκόσμιου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής – θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Αν και τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονται κάθε χρόνο, παραμένει ένα πολύ αραιό συστατικό της ατμόσφαιρας. Περίπου 400 μέρη ανά εκατομμύριο μερών αέρα γύρω μας αποτελείται τώρα από διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό είναι το 0,04% της ατμόσφαιρας.

«Αυτό το διοξείδιο του άνθρακα είναι πολύ, πολύ αραιό και θα χρειαστεί τρομερά πολλή ενέργεια για να εξαχθεί από την ατμοσφαιρα. Από μηχανικής άποψης, είναι πολύ πιο εύκολο να διαχωριστεί ένα αέριο από ένα συμπυκνωμένο μείγμα απ΄ότι να εξαχθεί ένα αέριο που είναι μόνο το 0,04% του μείγματος», λέει ο Mutch.

Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες έχουν ξεκινήσει εργασίες ανάπτυξης φυτών που θα αναρροφούν τον αέρα, θα εξάγουν το διοξείδιο του άνθρακα και θα το αποθηκεύουν. Η τεχνολογία παραμένει στα σπάργανά της και δεν έχει βοηθηθεί από την αναποφασιστικότητα σχετικά με τη χρήση της. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια από τις πρώτες χώρες που χρηματοδότησε έρευνα για την άμεση σύλληψη διοξειδιου από τον αέρα και άλλες τεχνολογίες αφαίρεσης αερίων θερμοκηπίου, παρέχοντας 100 εκατ λιρες το 2020, αλλά έκτοτε έχει ξεπεραστεί από την αμερικανική χρηματοδότηση περίπου 3,5 δις δολ μόνο για την άμεση σύλληψη διοξειδιου από τον αέρα. «Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια η κλιματική αλλαγή είναι ήδη ένα τεράστιο πείραμα στον πλανήτη μας», δήλωσε ο καθηγητής David Reiner του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. «Τώρα προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε αυτό το πείραμα με άλλα πειράματα. Αυτό θα έχει άγνωστες συνέπειες», συμπληρώνει.

«Από την άλλη πλευρά, παρηγορούμαι από το γεγονός ότι πολλά περισσότερα επιστημονικά μυαλά στρέφονται τώρα σε αυτά τα προβλήματα, ότι έχει ξεκινήσει περισσότερη έρευνα και ότι πολύ περισσότερη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση διατίθεται για τρόπους αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αφήνοντας περιθώριο, μακροπρόθεσμα, για κάποια αισιοδοξία», προσθέτει. 

Ωστόσο, είναι η δεύτερη μορφή γεωμηχανικής – τροποποίηση ηλιακής ακτινοβολίας (SRM) – που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία. Μεταξύ των προτεινόμενων έργων SRM είναι σχέδια που θα διασκορπίσουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα μικροσκοπικά ανακλαστικά σωματίδια, όπως θειικά αερολύματα, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να αντανακλούν το φως του ήλιου πίσω στο διάστημα. Εναλλακτικά, αυτό θα μπορούσε να γίνει τοποθετώντας τεράστιους καθρέφτες σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το πρόβλημα είναι ότι τέτοια συστήματα θα εξακολουθούσαν να επιτρέπουν στο διοξείδιο του άνθρακα να συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Ο κόσμος ίσως μπορεί να κρυώσει λίγο καθώς το φως του ήλιου θα μειωθεί, αλλά το πώς αυτό θα επηρεάσει τα καιρικά μοτίβα δεν είναι ξεκάθαρο. Το διοξείδιο του άνθρακα θα πρέπει να αφαιρεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Όλο και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα θα διαλύεται στη θάλασσα και η οξίνιση των ωκεανών θα συνεχίσει να εντείνεται, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στους κοραλλιογενείς υφάλους και σε άλλα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Απορρίπτοντας την τεχνολογία SRM, ο καθηγητής Joeri Rogelj του Imperial College του Λονδίνου, την χαρακτήρισε «ανεύθυνη, επικίνδυνη και απειλή για τη διαχειρισιμότητα της επιβίωσής μας», λέγοντας: «Δεν είναι μια λύση, αλλά ένα εξαιρετικά επικίνδυνο τσιρότο που καλύπτει το προβλημα της παγκόσμιας θέρμανσης χωρίς να το θεραπεύει, δημιουργώντας μια λανθασμένη και αδικαιολόγητη αίσθηση ασφάλειας του κλίματος, ενώ ο πυρήνας του προβλήματος συνεχίζει να διογκώνεται».

 

Πηγή: The Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης