Σύνταξη – Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Σε ένα χωριό στη Δυτική Ινδία, οι γυναίκες συλλέγουν κρεμμύδια που έχουν αποθηκευτεί στα πορτοκαλί μεταλλικά στεγνωτήρια που αλλάζουν τη ζωή τους. Είναι μια απλή, σχεδόν υποτυπώδης τεχνολογία. Όμως βοηθα τους αγρότες να μεταποιήσουν τις πλεονάζουσες ή χαμηλότερης ποιότητας σοδειές – που συνήθως θα πήγαιναν χαμένες – σε πολύτιμα προϊόντα που μπορούν να αυξήσουν το κέρδος τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα στεγνωτήρια έχουν αναπτυχθεί σε περίπου 400 χωριά και κατασκευάζονται από την S4S Technologies της Ινδίας, έναν από τους πέντε οργανισμούς που κέρδισαν το βραβείο Earthshot την προηγούμενη εβδομάδα. Το βραβείο, ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, θεσπίστηκε από τον πρίγκιπα William της Βρετανίας το 2014 με στόχο την εύρεση και την κλιμάκωση καινοτόμων λύσεων στις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις του κόσμου.

«Η S4S, μαζί με τις γυναίκες αγρότισσες, δημιουργούν ένα νέο οικοσύστημα τροφίμων που μειώνει τη σπατάλη και μετριάζει την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες τροφίμων του κόσμου», ανεφερε ο συνιδρυτής της S4S Technologies Nidhi Pant σε δήλωση μετά την τελετή απονομής στη Σιγκαπούρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ινδοί αγρότες αντιμετωπίζουν καθημερινά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και δεν είναι μόνοι. Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει προσδιορίσει την Ασία – Ειρηνικό ως την περιοχή που είναι πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, με 13 από τις 30 χώρες της ηπείρου να αντιμετωπίζουν σημαντικές επιπτώσεις. Η περιοχή φιλοξενεί πολλές παράκτιες πόλεις χαμηλού υψομέτρου που εκτίθενται σε κίνδυνο πλημμύρας και τυφώνων. Η περιοχή αντιμετωπίζει επίσης δραματικές αυξήσεις στη ζέστη και την υγρασία. Σε ορισμένες περιοχές, προβλέπονται ακραίες βροχοπτώσεις, ενώ σε άλλες αναμένεται ξηρασία.

Όμως η Ασία φιλοξενεί επίσης μεγάλη καινοτομία, δήλωσε η ηθοποιός Cate Blanchett στο «πράσινο» χαλί ενόψει της τελετής απονομής του βραβείου Earthshot. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιακών και δημογραφικών ομάδων, από όλους τους πολιτισμούς, που κάνουν πράγματα μέσα στις κοινότητες τους, στις δικές τους περιοχές για να αντιμετωπίσουν ζητήματα που προκαλούνται από το πολύ ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα».

Επιταχύνοντας τις λύσεις 

Οι ιδρυτές του GRST, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το οποίο κέρδισε στην κατηγορία «Clean Our Air», προωθούν τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα σε όλο τον κόσμο με μια πιο φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία μπαταριών ιόντων λιθίου. Σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το έπαθλο για να κλιμακώσουν τις δραστηριότητές τους – η GRST παράγει τις μπαταρίες της στην Κίνα, όπου τις πουλάει επίσης, αλλά σχεδιάζει να επεκταθεί στον Καναδά, την Ευρώπη και τη Σιγκαπούρη.

«Κατά τη διάρκεια της παραγωγής μπαταριών με τον συμβατικό τρόπο, υπάρχουν πολλές εκπομπές και τοξικές χημικές ουσίες. Τα έχουμε αντικαταστήσει με νερό και υδατοδιαλυτά υλικά, επομένως είναι πολύ πιο καθαρά και η κατανάλωση ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερη. Το σημαντικό σημείο είναι στο τέλος της ζωής τους – οι μπαταρίες μας ανακυκλώνονται πιο εύκολα από το νερό, ώστε να μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την ανάγκη για μελλοντική εξόρυξη», είπαν στην τελετή απονομής.

Η Meaghan Brosnan ήταν στην Ακτοφυλακή των ΗΠΑ για 20 χρόνια πριν ενταχθεί στην WildAid, η οποία κέρδισε στην κατηγορία «Revive our Oceans». Η WildAid συνεργάζεται με κοινότητες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, των Φιλιππίνων και του Παλάου – για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και την προστασία των οικοσυστημάτων σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. «Εργαζόμαστε επίσης με ορισμένες τοπικές κοινότητες για να τροποποιήσουμε τα δίχτυα αλιείας τους, έτσι ώστε να μην αιχμαλωτίζουν και να πνίγουν θαλάσσιες χελώνες», είπε η Brosnan.

Η Aadith Moorthy, από την ινδική πολιτεία Karnataka, είναι η ιδρύτρια της Boomitra, ενός άλλου νικητή του Earthshot Prize. Η Moorthy συνεργάζεται με αγρότες για να βελτιώσει τις γεωργικές τους πρακτικές ελέγχοντας την υγεία του εδάφους και μεγιστοποιώντας την ποικιλομορφία των καλλιεργειών.

Το 2017 περνούσε από ένα ινδικό χωριό όταν συνάντησε την νεκρώσιμη ακολουθία για έναν αγρότη που είχε αυτοκτονήσει εξαιτίας της αποτυχίας της καλλιέργειας του. Αυτή η τραγική στιγμή ενέπνευσε τελικά το Boomitra, που σημαίνει «φίλος της γης». Σημειώνοντας ότι η Boomitra αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με περίπου 150.000 αγρότες και σε περίπου πέντε εκατομμύρια στρέμματα γης σε όλο τον κόσμο, τόνισε ότι πρέπει να προστεθούν «δύο ακόμη μηδενικά» σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία για να κινηθεί η βελόνα για την κλιματική αλλαγή.

Κόμβος λύσεων 

Η ενέργεια για την καινοτομία και την επίλυση των προβλημάτων του πλανήτη ήταν απτή μεταξύ των συμμετεχόντων και των επικεφαλης στο πράσινο χαλί. «Αυτό που χρειαζόμαστε όλοι στον χώρο του κλίματος είναι και δράση και ελπίδα. Οι φιναλίστ που βλέπουμε, παρέχουν και τα δύο», δήλωσε η πρώην Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Earthshot, Jacinda Ardern πριν από την τελετή.

Η Christina Figueres – η οποία ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για το κλίμα του ΟΗΕ επι έξι χρόνια και έπαιξε βασικό ρόλο στις συνομιλίες που οδήγησαν στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα – είπε στο BBC ότι ήθελε να μεταφέρει το Earthshot στην Ασία επειδή η περιοχή «οδηγεί τον κόσμο στο μέλλον».

Σημειώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή, καθώς και τη ζήτηση ενέργειας τόσο από τον πληθυσμό όσο και τη βιομηχανική παραγωγή, η Figueres επαίνεσε τις «λαμπρές, ανατρεπτικές προσπάθειες» ανθρώπων και οργανώσεων στην Ασία-Ειρηνικό για την έγκαιρη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Ο πρίγκιπας William εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το Βραβείο Earthshot θα επεκταθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα, στο οποίο οι κυβερνήσεις θα ασχολούνται περισσότερο με τους πράσινους τομείς, έτσι ώστε η κλιματική αλλαγή να είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. «Οι νικητές μας και όλοι οι φιναλίστ μας υπενθυμίζουν ότι, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται κανείς στον πλανήτη, το πνεύμα της εφευρετικότητας και η ικανότητα να εμπνέουμε την αλλαγή, μας περιβάλλει όλους», είπε.

βραβείο

Πηγή: BBC News

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης