Η δημόσια απαξίωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις ηχηρές αντεγκλήσεις, τις ανακοινώσεις περί διαγραφών, τις αναφορές περί σκοτεινού διαδικτύου και μηχανισμών τρολ και τέλος η δημοσκοπική καθίζηση που καταδεικνύεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οδήγησαν αναγκαστικά την πλειοψηφία και τους μειοψηφούντες σε μια ιδιότυπη εκεχειρία.

Όπως πληροφορείται η «Ζούγκλα», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ένα άτυπο όργανο και δεν νομιμοποιείται από το καταστατικό να λαμβάνει αποφάσεις, διαπιστώθηκε μια στροφή. Η στροφή αυτή αφορά τόσο τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα, όσο και τις ομάδες που τον αντιπολιτεύονται στο κόμμα, δηλαδή οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου και η «Ομπρέλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Διαπιστώθηκε, επίσης, πως αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παράγει εδώ και καιρό πολιτική, εντούτοις εξακολουθεί να παράγει τάσεις όπως αυτή που δημιουργήθηκε από τον Διονύση Τεμπονέρα και τη Διάνα Βουτυράκου και η οποία δημοσιοποιήθηκε μόλις χθες, Πέμπτη (26 Οκτωβρίου).

Όπως ισχυρίζονται όμως έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου, το στοιχείο που καθόρισε τη μείωση της έντασης και την υιοθέτηση χαμηλών τόνων από όλες τις πλευρές είναι η δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καταδεικνύει πως το φαινόμενο Κασσελάκης μπορεί να κυριάρχησε ως πρόταση στις εσωκομματικές εκλογές, ωστόσο στην κοινωνία έχει πολύ περιορισμένη υποδοχή.

Επόμενο ραντεβού στην Κεντρική Επιτροπή

Όπως και παλαιότερα στην ιστορία της Αριστεράς, έτσι και τώρα, τα κρίσιμα ζητήματα λύνονται ή οδηγούν σε πλήρη ρήξη μέσω των συνεδριάσεων και των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής.

Αυτή είναι η παράδοση της Αριστεράς, αλλά και η καθεστωτική επιταγή κάθε αριστερού κόμματος. Όλα δείχνουν λοιπόν πως η πραγματική μονομαχία και η αναπόφευκτη μετωπική σύγκρουση θα μπορούσε να συμβεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Νοεμβρίου. Θα πρόκειται για καταλυτική συνεδρίαση αφού από αυτή θα εξαρτηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί ενωμένος στο Έκτακτο Συνέδριο ή αν η διάσπαση θα συντελεστεί ακόμα και πριν από το συνέδριο του Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα είναι λοιπόν πιθανά και ως φαίνεται η παρέμβαση Τσακαλώτου πριν τη συνεδρίαση του γραφείου της Πέμπτης λειτούργησε καταλυτικά και επέτρεψε, τόσο στον Στέφανο Κασσελάκη, όσο και στην Έφη Αχτσιόγλου να εκμεταλλευτούν τον χώρο ελιγμών που άνοιξε η πρόταση του ηγετικού στελέχους της «Ομπρέλας».  Στην ουσία, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε την ευκαιρία στον Κασσελάκη να ξανασκεφτεί το θέμα των διαγραφών πριν αυτές γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον του νέου προέδρου και μάλιστα με κίνδυνο δημόσιας γελοιοποίησής του. Και ο λόγος είναι απλός. Καμία από αυτές τις διαγραφές δεν μπορεί να περάσει από τα όργανα του κόμματος, διότι η ηγετική ομάδα δεν διαθέτει εκεί τις πλειοψηφίες που χρειάζονται. Είναι προτιμότερο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρήσει τώρα, παρά να υποστεί πολιτική ήττα αργότερα. Υπ’ αυτές τις συνθήκες το προφανές είναι πως η ηγετική ομάδα του κόμματος υπό τον Κασσελάκη θα προτιμήσει να αποσιωπήσει το θέμα των διαγραφών, αναμένοντας τις εξελίξεις και βεβαίως τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Την ίδια ώρα είναι ηλίου φαεινότερο πως η Έφη Αχτσιόγλου προχώρησε στην υιοθέτηση χαμηλών τόνων στην επόμενη φάση, ώστε να μην οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα. Αν κρίνουμε δε και από το ύφος των δηλώσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τότε και η «Ομπρέλα» επέλεξε να μην υιοθετούνται συμπεριφορές και φρασεολογία που θα όξυναν τα πνεύματα.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η εκεχειρία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προσωρινή, ιδιαίτερα μάλιστα όταν καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει νερό στο «ιδεολογικό κρασί της».

Τι θα μπορούσε, ωστόσο, να συμβεί στην Κεντρική Επιτροπή του Νοεμβρίου; Όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου, σε αυτή την Κεντρική Επιτροπή θα μπορούσε να επισημοποιηθεί η διάσπαση, αλλά θα μπορούσε και η σύγκρουση να περιοριστεί σε ένα μικρό ρήγμα με την αποχώρηση κάποιων στελεχών. Θα μπορούσε επίσης να συμβεί και το αντίθετο. Να υπάρξει πληθώρα ανακοινώσεων και διακηρύξεων από μικρότερες ή μεγαλύτερες τάσεις, οι οποίες «ανθίζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ τούτη την περίοδο, ενώ κάποιοι θα μπορούσαν να θέσουν ακόμη και θέμα καταστατικού.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν, σε αυτή την Κεντρική Επιτροπή μπορούν να γίνουν τα πάντα, αλλά και τίποτα, όπως τόσες φορές έχει συμβεί στην ιστορία της Αριστεράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης