«Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018, 12:06
«Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής»
«Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ1, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αν το πράξει, ο πρόεδρος της ΝΔ θα υποστεί άλλη μια «μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα».

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν ex oficio την αρμοδιότητα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες. Τώρα από κει και πέρα, αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής. Γιατί δεν το κάνει;» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Είναι ζήτημα για τον κ. Μητσοτάκη αν θέλει ή δεν θέλει να υποστεί άλλη μια κοινοβουλευτική ήττα. Ούτως ή άλλως συνηθισμένος είναι σε αυτές τις κοινοβουλευτικές ήττες. Θα είναι άλλη μια μνημειώδης κοινοβουλευτική ήττα».

Όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης

Για τον πρόεδρο της ΝΔ είπε ότι είναι «όμηρος» της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και γι' αυτό αποφεύγει να πάρει πολιτική θέση επί της ουσίας της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, την οποία χαρακτήρισε διπλωματική επιτυχία και πολιτική νίκη της σημερινής κυβέρνησης.

Παρατήρησε ότι δεν έχει καμιά απολύτως συνταγματική και νομική βάση το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και σημείωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να έχει επιλέξει μια πολιτική κριτική επί της συμφωνίας. Επιχειρεί τώρα να διαδικασιολογήσει στην πραγματικότητα. Δηλαδή, να προσπαθήσει να πείσει ότι δήθεν δεν υπάρχει εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού ή του υπουργού Εξωτερικών να υπογράψουν συμφωνία. Πρόκειται για ανόητο επιχείρημα, το οποίο δεν έχει καμιά απολύτως συνταγματική και νομική βάση - και αυτή νομίζω, αυτή ήταν και η απάντηση που έδωσε στον κ. Μητσοτάκη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος φέρει και την ιδιότητα του συνταγματολόγου. Ο κ. Μητσοτάκης αυτήν τη στιγμή αντί να μας πει ποια είναι η πολιτική θέση της ΝΔ επί της συμφωνίας, αντί να μιλήσει επί της διπλωματικής αυτής επιτυχίας και της πολιτικής επιτυχίας της κυβέρνησης, προσπαθεί να διαδικασιολογήσει».

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας, αλλά δεν μπορεί να το κάνει διότι συνεχίζει να είναι όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος. Υπενθύμισε, δε, ότι «ο κ. Κουμουτσάκος στις 15 Μαΐου είχε πει: Να μην τολμήσει η ελληνική κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, αν δεν έχει υπάρξει πρώτα συνταγματική αναθεώρηση από τη γειτονική χώρα, θεωρώντας ότι βάζει τον πήχη τόσο ψηλά, ώστε η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τον περάσει και θα περάσει από κάτω».

«Και αυτήν τη στιγμή που βλέπουν ότι, παρά το γεγονός ότι ο πήχης μπήκε πάρα πολύ ψηλά, κερδήθηκε αυτή η διαπραγματευτική μάχη και η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή μόνο εφόσον έχει υπάρξει νίκη στο δημοψήφισμα των δυνάμεων τις οποίες υποστηρίζει ο κ. Ζάεφ και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας, τώρα η ΝΔ ξαφνικά ξαναλλάζει τη θέση της. Μας έχει συνηθίσει σε αυτό το διάστημα των τελευταίων έξι μηνών που βρίσκεται σε πολιτικό βέρτιγκο να αλλάζει αναλόγως με το πού φυσάει ο άνεμος τις πολιτικές της θέσεις» επεσήμανε.

Πρώτα η ενημέρωση του πρωθυπουργού στη Βουλή και μετά η υπογραφή της συμφωνίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο σκοπός του πρωθυπουργού είναι να συζητήσει αναλυτικά τη συμφωνία στη Βουλή και αφού την αποστείλει στους πολιτικούς αρχηγούς για να έχουν τη δυνατότητα να τη μελετήσουν.

Για το πότε θα γίνει η ειδική συζήτηση στη Βουλή είπε ότι αυτό εξαρτάται από τον πρόεδρο της Βουλής και τις διαδικασίες που προβλέπονται, διαβεβαιώνοντας πως θα γίνει πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

Σε ερώτηση για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, που δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως «ο κ. Καμμένος έχει μια διαφορετική τοποθέτηση, δεν την έκρυψε ποτέ» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εφόσον υπάρξει η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα, θα είναι ευρύτατη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα κυρώσει, τελικά, τη συμφωνία».

Πολλοί βουλευτές της ΝΔ θα ήθελαν να ψηφίσουν τη συμφωνία

Απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία, την κάλεσε να είναι περισσότερο προσεκτική όταν μιλάει για προβλήματα σε κυβερνήσεις συνεργασίας, υπενθυμίζοντας ότι το 1992 η μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ προσήλθε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, με δύο διαφορετικές θέσεις για το θέμα των Σκοπίων. Μία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μία του υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά.

Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση πως αν αφήνονταν ελεύθεροι, πολλοί πραγματικά φιλελεύθεροι βουλευτές της ΝΔ θα ήθελαν να ψηφίσουν τη συμφωνία.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις θα ψηφίσουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής

Για το Κίνημα Αλλαγής τόνισε πως είναι πεπεισμένος ότι αφού μελετήσουν και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας θα κατανοήσουν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη και με ελάχιστες εξαιρέσεις θα την ψηφίσουν.

Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων

Σε ό,τι αφορά στην ίδια τη συμφωνία ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «προφανώς υπάρχουν και διαφορετικές οπτικές γωνίες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι με την πάροδο του χρόνου ακόμα και αυτοί που διαφωνούν ή εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους θα κατανοήσουν ότι επρόκειτο για έναν αναγκαίο πολιτικό και διπλωματικό συμβιβασμό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είναι συμβιβασμός κατοχυρώνει και διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της χώρας μας και τη δυνατότητά της να ορίζεται από τη δική της ξεχωριστή ιστορία» και προσέθεσε:

«Έχω τη γνώμη ότι χθες κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων».

Πλέον τελειώνουν οι αλυτρωτισμοί

Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόβλημα με το πώς θα ονομάζονται οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας απάντησε αρνητικά λέγοντας: «Η συμφωνία προβλέπει ότι ο όρος Μακεδόνας, έτσι όπως χρησιμοποιείται από τους γείτονές μας, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Μιλάμε για μια νομικά δεσμευτική ρήτρα, η οποία για πρώτη φορά αναγνωρίζει ότι μιλάμε για δύο διαφορετικές έννοιες, οι οποίες προέρχονται από διαφορετικές καταγωγές και από διαφορετικές ιστορικές βάσεις. Είναι σαφής ο διαχωρισμός μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Μακεδονίας όπως αυτή έλκει την καταγωγή και τους προσδιορισμούς της από την αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά».

«Όλοι γνωρίζουν ότι ο μακεδονικός πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Πλέον τελειώνουν οι αλυτρωτισμοί κι αυτό είναι μεγάλη επιτυχία» υπογράμμισε..

Σχετικά με τις εμπορικές χρήσεις είπε ότι θα συγκροτηθεί μια επιτροπή, η οποία σε βάθος τριετίας θα εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018, 13:51