Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τα ισοδύναμα μέτρα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 14:56
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τα ισοδύναμα μέτρα
Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε συνέχεια της προσπάθειας συμβολής τους για την εξεύρεση μέτρων για περικοπή δαπανών 11,5 δισ. ευρώ και της συνεχούς επικοινωνίας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθ΄ολο το προηγούμενο διάστημα, κατέθεσαν στις 2 Σεπτεμβρίου, με αφορμή το προσχέδιο που δόθηκε στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς την 29η Αυγούστου, ολοκληρωμένο κείμενο συμβολής.

Σε σχετική τους ανακοίνωση, λοιπόν, αναφέρουν τα εξής: «A. Στο κείμενο των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ καταγράφονταν μέτρα, τα οποία πρέπει να εξαιρεθούν και ισοδύναμα μέτρα, που θα μπορούσαν να τα υποκαταστήσουν.

Τα μέτρα που πρέπει να εξαιρεθούν είναι:

1. Οι περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα (272 εκατ. ευρώ)
2. Η οριζόντια περικοπή όλων των δώρων των συνταξιούχων(2,2 δισ. ευρώ)
3. Η αύξηση των ενσήμων για χορήγηση πλήρους σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 (30 εκατ. ευρώ)

(Εδώ μπορεί να προβλέπεται ότι από τα 55έτη και πάνω θα ισχύει το παλιό καθεστώς, από τα 50- 55έτη να απαιτούνται 5000 ένσημα και το μέτρο να λειτουργεί ως διαρθρωτικό για τις νεώτερες ηλικίες)

4. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών (114 εκατ. ευρώ)
5. Η αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (40 εκατ. ευρώ)
6. Η κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων (339 εκατ. ευρώ)

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του κλιμακίου της τρόικα με το οικονομικό επιτελείο, τις δύο τελευταίες ημέρες, αναδείχθηκαν και ζητήματα που αφορούν την επιμήκυνση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 καθώς και στις απολύσεις στο Δημόσιο».

«Επίσης και αυτά τα μέτρα πρέπει να αποκρουσθούν, αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η Δημοκρατική Αριστερά. «Μετά και τη συζήτηση των ισοδυνάμων προτάσεών μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και τις τοποθετήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ως ΔΗΜΑΡ καταθέτουμε ισοδύναμα μέτρα που αφορούν μειώσεις δαπανών, λειτουργικές και διαρθρωτικές».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρονται τα εξής: «Τα ποσά αφορούν σε μεγέθη επιπλέον των μεγεθών που προτείνονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ισοδύναμα μέτρα:

Στην Εθνική Άμυνα:

• Αναδιοργάνωση δομών λειτουργίας των ενόπλων δυνάμενων με διατήρηση του αξιόμαχου αυτών(μείωση λειτουργικών δαπανών , Κλείσιμο/αξιοποίηση στρατοπέδων – νοσοκομείων & αξιοποίηση εξοπλισμού): ΣΥΝΟΛΟ 450 εκατ. €.
• Μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων ΣΥΝΟΛΟ 163 εκατ. €.

Στην Υγεία:

• Πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος ελέγχου των προμηθειών Υγείας , καθιέρωση πρωτοκόλλου εξετάσεων για εξετάσεις άνω των 200€, εσωτερίκευση των μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών των νοσοκομείων: ΣΥΝΟΛΟ: 370 ΕΚΑΤ. €

Στην Ενέργεια:

• Μείωση της επιδότησης ΑΔΙ (Αποδεικτικά Δικαιώματα Ισχύος) και ΜΑΜΚ (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους) στις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου: ΣΥΝΟΛΟ 250 εκατ. €

ΣΥΝΟΛΟ: 1.233 εκατ. ευρώ.

Είναι αναγκαίος ο επανέλεγχος από μηδενική βάση του συνόλου των εκτεταμένων φοροαπαλλαγών. Με στόχο την συνολική εξοικονόμηση 330 εκατ. €. Η μείωση των φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα (229 εκατ. €), που προβλέπεται στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πρέπει να αντικατασταθεί.

Β. Η ΔΗΜΑΡ έχει προτείνει τη ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου στα μέτρα των 11,5 δις.

Αυτό σημαίνει:

Τα μέτρα των 11,5 δις €, όπως τελικώς καταλήξουν, ψηφίζονται. Για ένα τμήμα όμως από το συνολικό πακέτο μέτρων θα υπάρχει η δυνατότητα μη εφαρμογής, εφόσον πετύχουμε ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας /προμηθειών. Αν, δηλαδή, για το 2013, 2014 κλπ , απολογιστικά προκύπτει πλεονάζον έσοδο από τα προβλεπόμενα, αυτομάτως θα γίνεται ισοδύναμη αφαίρεση για το επόμενο έτος από το συνολικό πακέτο.

Στη ρήτρα ισοδύναμων(πακέτο μέτρων) πρέπει να ενταχθούν αυτά τα μέτρα, που θεωρούμε ότι είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά δυσβάστακτα.

Η πρόβλεψη που ήδη υπάρχει να επιμεριστούν τα μέτρα στους 2 επόμενους προϋπολογισμούς και όχι μόνο σε αυτόν του 2013 , καθώς και το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης, κάνει δυνατή την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου με την ενίσχυση του σκέλους των εσόδων.

Η ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου πρέπει να νομοθετηθεί.

Το αίτημα να προβλεφτεί στο νόμο η ρήτρα ισοδύναμου συνιστά (αντιστρόφως) ανάλογη ενέργεια με την πρόβλεψη του Μνημονίου ότι ενδεχόμενη απόκλιση από τους στόχους πρέπει να «ισοφαριστεί» με επιπλέον μέτρα.

Γ. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι απαιτείται η συμπερίληψη στον εφαρμοστικό νόμο του ενδεχόμενου επέκτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012, 15:03