Η τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δίνει μια ανάσα σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 10.000 ευρώ, είτε μέχρι 31/12/2012 είτε από 1/1/2013, και επιτρέπει τις ρυθμίσεις χρεών σε όσους δεν έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.

Οι τρεις αλλαγές προβλέπουν ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Για οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ η υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς την προσκόμιση ιδιαίτερων δικαιολογητικών, την απόδειξη από τον οφειλέτη αδυναμίας εξόφλησης του χρέους, λεπτομερειών για το εισόδημα, την ακίνητη περιουσία ή και τις οφειλές του σε άλλους δημόσιους φορείς.
Η ρύθμιση γίνεται μόνο εφόσον ο οφειλέτης αποδείξει πως μπορεί να πληρώνει τη μηνιαία δόση εγκαίρως και πως δεν μπορεί να εξοφλήσει όλο το ποσό τη δεδομένη χρονική στιγμή.

2. Για οφειλέτες που έχουν διωχθεί ποινικά για φοροδιαφυγή αλλά δεν έχουν καταδικαστεί θα γίνεται «επίκληση του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορούμενου για τον οποίο δεν έχει αποφανθεί ακόμα το αρμόδιο δικαστήριο» και θα ισχύει ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.

3. Καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης, ως δικαιολογητικού για την υπαγωγή στη ρύθμιση, φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι εξαιρούνται και δεν υπάγονται σε ρύθμιση οφειλές ατόμων που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.

Επιμέλεια: Ελευθερία Καρακατσίνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης