Άνω-κάτω η Βουλή με τη "γκάφα" Καλογιάννη - Ακυρη η ψηφοφορία φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020, 18:03
Άνω-κάτω η Βουλή με τη "γκάφα" Καλογιάννη - Ακυρη η ψηφοφορία φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το κοινοβουλευτικό ατόπημα δύο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλογιάννη έβαλε φωτιά στην ψηφοφορία για την επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του κ. Παπαγγελόπουλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε την ευκαιρία θέτοντας ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας.

Ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης έριξε στην κάλπη για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, "γυμνό" το ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο, χωρίς κανείς να προλάβει να τον σταματήσει.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο "καραμανλικός" βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος πριν ρίξει το ψηφοδέλτιο του στη κάλπη το επέδειξε. Η κίνηση του ερμηνεύθηκε ότι ήθελε να δείξει έτσι ότι ακολουθεί την γραμμή του κόμματος του.

Όταν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής διαπίστωσαν τι είχε συμβεί, ήταν αργά.

Έπειτα από μια γρήγορη συνεννόηση μεταξύ τους αποφασίστηκε η κάλπη να ανοίξει και ο βουλευτής να πάρει το ψηφοδέλτιο του και να το ξαναρίξει. Η αλήθεια είναι ότι είναι η πρώτη φορά που η κάλπη ανοίγει χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, και επίσης είναι η πρώτη φορά που ψηφοδέλτιο, που προφανώς θα χαρακτηρίζονταν άκυρο, διορθώνεται μεσούσης της ψηφοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του, Λευτέρης Καλογιάννης, επίσης βουλευτής της ΝΔ είχε πάρει την κάλπη από την Ολομέλεια κατά την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη το 1985 και το παραπολιτικό του όνομα ήταν από τότε «Καλπογιάννης».

Πάντως το θέμα του Σταύρου Καλογιάννη, ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας άκυρη όλη τη διαδικασία.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα με την οποία κάνει λόγο για λαθροχειρία. Αναφέρει ότι η κάλπη σφραγίζεται πριν από την έναρξη της ψηφοφορία και ανοίγει όταν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία. Η εκλογική διαδικασία είναι άκυρη, καταλήγει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιστολή της Ολγας Γεροβασίλη

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η απουσία της Αντιπολίτευσης από την διαδικασία της σημερινής ψηφοφορίας δεν σημαίνει ότι δεν ελέγχεται και δεν εποπτεύεται από τον ελληνικό λαό. Η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοσή της, με εικόνα και ήχο από το Κανάλι της Βουλής αυτό τον σκοπό έχει και σήμερα συνέβαλε καθοριστικά στο να εντοπιστεί η λαθροχειρία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, η οποία μάλιστα συνετελέσθη ενώπιον σας!

Βασικός κανόνας της εκλογικής διαδικασίας, για την ανάδειξη σωματείων – πόσω δε μάλλον στην εκλογική διαδικασία που διεξάγεται εντός του Ναού της Δημοκρατίας, της Βουλής των Ελλήνων- είναι ότι η κάλπη σφραγίζεται πριν από την έναρξη της Ψηφοφορίας και ανοίγει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της Ψηφοφορίας, προκειμένου να αρχίσει η αποσφράγιση των φακέλων, ο διαχωρισμός των ψηφοδελτίων σε έγκυρα, άκυρα και λευκά και η καταμέτρηση των έγκυρων ψήφων.

Η κάλπη, επ’ ουδενί, δεν μπορεί να αποσφραγισθεί πριν το τέλος της ψηφοφορίας . Αν αυτό συμβεί, για οποιονδήποτε λόγο, τότε η εκλογική διαδικασία δεν είναι έγκυρη. Αυτό το γνωρίζουν ακόμη και ασκούμενοι δικηγόροι που συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, πόσο μάλλον ο Πρόεδρος της Βουλής που είναι έμπειρος νομικός, αλλά και ο πρόεδρος της Εφορευτικής , επίσης Δικηγόρος Παρά Αρείω Πάγω.

Κύριε Πρόεδρε,

Ενώπιόν σας, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής και Αντιπρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, κ. Υψηλάντης άνοιξε την κάλπη, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία ψηφοφορίας και αφαίρεσε ψηφοδέλτιο.

Είχε μόλις προηγηθεί, όπως έχει καταγραφεί στο βίντεο, η ψηφοφορία από τον βουλευτή της ΝΔ, Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα ακούγονται στο βίντεο, έριξε στην κάλπη ψηφοδέλτιο άνευ φακέλου. Στο βίντεο έχει καταγραφεί η έκδηλη αναστάτωση από το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο θα ληφθεί ως άκυρο στην καταμέτρηση και η προσπάθεια να "διορθωθεί το λάθος".

Τους διαλόγους μεταξύ των μελών της Εφορευτικής τους γνωρίζετε, καθώς ήσασταν παρών όταν εκτυλίχθηκε το γεγονός, εξάλλου είναι ξεκάθαρα καταγεγραμμένοι στο βίντεο. Από όλο αυτό που συνετελέσθη ενώπιον σας έχουν συγκλονιστεί όλοι όσοι το παρακολούθησαν ζωντανά, εκτός από όσους συμμετείχαν ή ήταν παρόντες σε αυτό το κοινοβουλευτικό έγκλημα.

Είναι αφοπλιστική η φράση του μέλους της Εφορευτικής Επιτροπής και βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργου Αρβανιτίδη: "δεν θα το καταλάβουν". Όπως επίσης και η φράση του παρόντος εκείνη την στιγμή, βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου: "δεν βγήκε φωτογραφία ότι ψήφισε".

Δυστυχώς, η παρουσία σας δεν απέτρεψε τα μέλη της Εφορευτικής να συνεχίσουν την –άκυρη-πλέον εκλογική διαδικασία σα να μην συμβαίνει τίποτα.

Ως εκ τούτων, η εκλογική διαδικασία είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
Σας ζητούμε να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου και των δημοκρατικών διαδικασιών, έστω και τώρα».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Μαΐου 2020, 18:03