Αντιπαράθεση για την ψήφο των αποδήμων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011, 13:04
Αντιπαράθεση για την ψήφο των αποδήμων

Κατά την ψήφιση του εκλογικού νόμου θα υπάρχει ρύθμιση, η οποία θα απαντά στο θέμα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμιμων διαδικασιών, εξασφαλίζοντας μια ουσιαστική εκπροσώπηση των αποδήμων Ελλήνων στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Για αυτό δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, σχετικά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός Επικράτειας.

«Από τις παλινωδίες σας, από την παρεμπόδιση της ψήφισης ενός νόμου, τον οποίο είχαμε συμφωνήσει κρατώ τη δέσμευσή σας. Μόνο μη δούμε να έρχεται κανένα σχέδιο εκλογικού νόμου εδώ, χωρίς να έχει και τον εκτελεστικό νόμο του άρθρου 51 παρ. 4. Η καταγγελία σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι ηχηρή, γιατί δεν πάει άλλο» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον υφυπουργό.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. καταλόγισε, επίσης, το κυβερνών κόμμα ότι στερεί την ψήφο από τους ομογενείς, αφού ως αντιπολίτευση δεν στήριξε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ν.Δ., αν και ενσωμάτωνε την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να υπάρχει ένα είδος εκλογής βουλευτών από τους εκτός Επικράτειας Έλληνες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Επίσης, όπως είπε, ως κυβέρνηση υπαναχώρησε, μιλώντας για «εκπροσώπηση» όταν το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος αναφέρεται στη «συμμετοχή των εκτός Επικρατείας Ελλήνων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος». «Το κάνετε γιατί φοβάστε τους Έλληνες της Ομογένειας» αλλά «γιατί τους κοροϊδεύετε;» είπε.

«Εσείς τους κοροϊδέψατε, με το νομοθέτημα το οποίο φέρατε, γιατί δεν εξασφαλιζόταν ο ομαλός τρόπος άσκησης εκλογικού δικαιώματος. Ο ρόλος και η αναγνώριση του Απόδημου Ελληνισμού είναι έργο των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ουσιαστικά τον ενέταξε στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος της χώρας» ανταπάντησε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Επανερχόμενος στην αρχική του τοποθέτηση και κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Ντόλιος ανέφερε ότι κατά την κατάθεση του εκλογικού νόμου θα ρυθμίζεται το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων εντός του συνταγματικού πλαισίου και θα διασφαλίζεται με σταθερό και καθαρό τρόπο η εκπροσώπησή τους, την οποία δεν εξασφαλίζει η αόριστη δέσμευση ότι θα συμμετέχουν μέχρι τρεις απόδημοι στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων.

Αναφορικά με τις κατηγορίες του πρώην υπουργού για τα όσα διαδραματίστηκαν σχετικά με το θέμα αυτό, στην προηγούμενη Βουλή θύμισε την αρνητική στάση και των άλλων κομμάτων, πλην του ΛΑ.Ο.Σ. και τα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κατά τη συζήτηση που έγινε τότε, όταν -με τα ερωτήματά του- κινήθηκε στο πνεύμα των τοποθετήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011, 13:04