«Δεν έχουμε κανένα λόγο να χτυπήσουμε προσωπικά τον Βενιζέλο»

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να χτυπήσουμε προσωπικά τον Βενιζέλο»
«Δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να χτυπήσουμε προσωπικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», δηλώνει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ Αλ. Τσίπρας, απαντώντας στη σχετική κριτική που δέχεται για την πρόταση σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «ο λαός ζητά δικαιοσύνη. Και ζητά να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις, ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει αυτή η διερεύνηση». Και συμπληρώνει: «όταν ζητάμε διερεύνηση, προσδιορίζουμε τους υπόπτους που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις απέναντι στη Δικαιοσύνη για το πώς χειρίστηκαν μια σειρά από υποθέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ύποπτοι a priori είναι και ένοχοι. Υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας στον ελληνικό νομικό πολιτισμό».

Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για δεδομένες πολιτικές ευθύνες, οι οποίες «δεν μπορούν να συγκαλυφθούν και ανήκουν σε όλα τα στελέχη των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν την πορεία της χώρας προς στον γκρεμό».

Όσον αφορά δε τις ποινικές ευθύνες, όπως λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θέλει «να διερευνηθούν εκεί όπου είναι προφανές πως υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να εντοπιστούν. Γι' αυτό και στη συγκεκριμένη περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ ζητήσαμε αρχικά η προκαταρκτική διερεύνηση να περιλαμβάνει και τους δυο διατελέσαντες υπουργούς Οικονομικών και στη συνέχεια, ανάλογα με την πορεία της διερεύνησης, αν υπάρξει ανάγκη για επέκταση της έρευνας, θα το προτείνουμε».

Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις που θα φέρει το νέο έτος ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα κάνει ό,τι μπορεί για να είναι το 2013, πέρα από μια δύσκολη χρονιά, η χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος. «Η εναλλαγή στην κυβέρνηση με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι απλά μια συνηθισμένη εναλλαγή. Θα είναι αλλαγή καθεστώτος. Θα χρειαστούμε τη στήριξη του λαού, αλλά και τη δύναμη των προγραμματικών μας αναλύσεων προκειμένου να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια πορεία διεξόδου για την Ελλάδα με την κοινωνία όρθια», τονίζει ο Αλ. Τσίπρας.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013, 22:19