Tη ρευστότητα έθεσε ως το κυρίαρχο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το 2014 ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι για την αποκατάστασή της επιβάλλεται ένα θετικό κλίμα στην οικονομία.

Στην κατεύθυνση αυτή «δεν βοηθούν οι υπερβολές της Τρόικας και ο λαϊκισμός της Αντιπολίτευσης», όπως τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγραμματισμού του υπουργείου για το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός σχολίασε ότι «υπάρχει διάχυτο νέφος αμφισβήτησης από την Τρόικα σε σχέση με τις προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ και η Αντιπολίτευση αναλώνεται σε στείρο λαϊκισμό».

«Δεν είναι δικαιολογημένη η αμφισβήτηση που υπάρχει. Δεν θέλουμε να είμαστε “yes men” της Τρόικας, ούτε οι ήρωες του μήνα, αλλά να φτιάξουμε κάτι με ευθύνη. Η δημαγωγία είναι μακριά από εμάς» είπε ο υπουργός και σύμφωνα με όσα ανέφερε για το πλαίσιο των μέτρων που σχεδιάζονται άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η διαδικασία πτώχευσης με το σκεπτικό να διευκολυνθούν οι πτωχεύσεις αλλά όχι οι εικονικές πτωχεύσεις. Το θέμα αυτό περιλαμβάνεται σε μία σειρά θεμάτων που θα απασχολήσουν το κυβερνητικό συμβούλιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που θα συσταθεί το προσεχές διάστημα.

Ο υπουργός παρουσίασε τους τρεις άξονες προγραμματισμού για το 2014:
Α) Στήριξη ενός παραγωγικού μοντέλου.
Β) Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Γ) Βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς με στόχο τη μείωση των τιμών και την προστασία των αδύναμων καταναλωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες το σχέδιο νόμου με την υιοθέτηση των προτάσεων της μελέτης του ΟΟΣΑ, το οποίο και θα τεθεί σε διαβούλευση.

Με τις προτάσεις αυτές προβλέπεται η άρση των εμποδίων στην αγορά, ώστε μέσω του ανταγωνισμού να μειωθούν οι τιμές. Μεταξύ άλλων προβλέπεται αύξηση των ημερών διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, η κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία και η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης