Το μήνυμα πως η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, καθιστώντας παράλληλα σαφές πως για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο, να το αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της ενημέρωσης των κομμάτων.

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους του συνόλου των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπογραφή δύο πολύ σημαντικών κειμένων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σε συνθήκες εθνικής ομοψυχίας, δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο κείμενα αυτά υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι, επισήμανε και σημείωσε πως πρόκειται για τη διμερή συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εστιάζοντας περαιτέρω στη συμφωνία με τα Εμιράτα, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αυτή αποτελεί επιστέγασμα διαπραγματεύσεων πολλών μηνών, τόσο του πρωθυπουργού όσο και του ίδιου. Είπε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Αντίθετα, αποσκοπεί στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, προσέθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε εμπεριέχεται στη συμφωνία πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Η ρήτρα αυτή υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία την οποία υπογράφει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε μεγάλη διπλωματική επιτυχία, η οποία ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Παράλληλα, προσέθεσε, αποτελεί μια σημαντική εμβάθυνση των σχέσεων μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σχέσεις που ήταν πολύ καλές, αλλά στερούμενες του απαραίτητου βάθους, συμπλήρωσε. Επίσης, τόνισε πως η συμφωνία αυτή ενισχύει το πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μας και με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε γνωστό. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε στη δήλωσή του, τους επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Όμως κατέστησα, επίσης, σαφές ότι για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο. Να τον αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης