Tης Νιόβης Σταύρου

Το… δέλεαρ για να εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για την ψήφιση του εκλογικού νόμου αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνο που τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι σαφώς λιγότερα από τα σημεία διαφωνίας και ανεβάζουν το επίπεδο της εξίσωσης την οποία θα πρέπει να λύσει το Μαξίμου για να διαμορφώσει συμμαχίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους αρχηγούς να συζητήσουν χωρίς να έχει καταθέσει διαμορφωμένη πρόταση συναινεί στην επιχείρηση… αλίευσης προθέσεων, αλλά και στις πληροφορίες που τον φέρουν να σκέφτεται την κατάθεση του εκλογικού νόμου σε… δόσεις, ώστε με ξεχωριστές ψηφοφορίες να επιτύχει την έγκριση σημαντικών τμημάτων του νόμου.

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Μαξίμου ότι «τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε» ερμηνεύεται ως «όχι με αστερίσκο» σε αυτή ακριβώς τη σκέψη που φέρεται να υπάρχει στο μυαλό του πρωθυπουργού, δηλαδή να θέσει σε ξεχωριστές ψηφοφορίες την απλή αναλογική, το μπόνους, το πλαφόν του 3%.

Και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εισέπραξε δύο σαφέστατα «όχι» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και ένα «μπορεί, θα δούμε» από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι διεργασίες με τους αρχηγούς έχουν διαμορφώσει μια καλή βάση για συζήτηση προς την κατεύθυνση ενός αναλογικού εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΝΔ καταγγέλλει σκοπιμότητα της κυβέρνησης να ανοίξει τώρα το ζήτημα του εκλογικού νόμου, αφήνει όμως περιθώρια συζήτησης γύρω από την ψήφο των ομογενών και το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Η απλή αναλογική, η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, η διατήρηση του πλαφόν 3%, η ψήφος στους ομογενείς και η ψήφος στα 17 ήταν τα πέντε σημεία που συζητήθηκαν κατά το τετ-α-τετ Τσίπρα-Γεννηματά, με ταύτιση απόψεων να παρατηρείται μόνο στο τελευταίο θέμα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι απόλυτα αρνητικός στο ενδεχόμενο συναίνεσης με την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο φως στον ορίζοντα», καθώς το ΚΚΕ επιθυμεί απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Ο κύκλος των συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ολοκληρωθεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων και τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο Βασίλης Λεβέντης τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους για το πρώτο κόμμα και ο Σταύρος Θεοδωράκης υπέρ του μπόνους 20 εδρών για το πρώτο κόμμα εφόσον λάβει 40% και 15 εδρών για ποσοστό 30%, ενώ βασική του θέση είναι η διατήρηση του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης