Κατηγορηματικά αρνήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ότι οι Γιώργος Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν στο Ερζερούμ το λεγόμενο θέμα «της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», καθώς επίσης και την άσκηση μυστικής διπλωματίας από την ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας στην «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ, ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που να μην προωθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και τους διαχρονικούς στόχους και έκανε έκκληση να σταματήσει η υποκρισία, ότι η εκάστοτε κυβέρνηση είναι ο μειοδότης και η εκάστοτε αντιπολίτευση ο υπερπατριώτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να σταματήσει αυτή η υποκρισία, προς όφελος της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Δρούτσας, στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο το θέμα της λαθρομετανάστευσης, στο οποίο «υπήρξε συμφωνία για στενή συνεργασία», διμερή, περιφερειακά και διεθνή θέματα, όπως και το θέμα της οικονομικής κρίσης.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Δρούτσας είπε ότι αυτές διατυπώθηκαν πριν από την επίσκεψη στην Τουρκία και τις χαρακτήρισε δηλώσεις «προκάτ», υπογραμμίζοντας ότι τα εθνικά ζητήματα είναι «θέματα ιερά», τα οποία δεν πρέπει να υπακούουν σε επικοινωνιακές λογικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δέχθηκε ότι εξετάστηκε το ενδεχόμενο, λόγω των υπερ-πτήσεων που προηγήθηκαν, η επίσκεψη να ματαιωθεί, αλλά πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός προτίμησε να πάει και να μιλήσει με καθαρή και ειλικρινή γλώσσα, μπροστά στο σημαντικό ακροατήριο των Τούρκων πρέσβεων, και να συνεχίσει την κοπιώδη και μακρόχρονη προσπάθεια για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Για τον φημολογούμενο πλούτο της χώρας σε υδρογονάνθρακες ανέφερε ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις, συμπληρώνοντας πως «ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση».

Είπε, επίσης, ότι συνεχίζεται η διαδικασία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και κάλεσε τα Μ.Μ.Ε. να συμβάλλουν στη σωστή ενημέρωση και να μην καλλιεργούν ψευδή σενάρια και μύθους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στο αίτημα για ενημέρωση, ανέφερε ότι έχει καλέσει για αύριο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και την επόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ενημέρωση που κάνει σε συστηματική βάση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης