Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ιστορικού κτηρίου του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην προκυμαία της Σμύρνης -όπου επέστρεψε έπειτα από χρόνια- πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο υπουργοί έκοψαν μαζί την μπλε κορδέλα, με τον κ. Κοτζιά μάλιστα να κρατά ένα κομμάτι για τον ίδιο και να δίνει άλλο ένα στον κ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στιγμή των εγκαινίων, πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης πέταξαν τουρκικά μαχητικά, σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εκκωφαντικού ήχου, τόσο έντονου που διεκόπη η τελετή.
«Ακούω φασαρία» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και συμπλήρωσε πως «φασαρία κάνουν αυτοί που δεν θέλουν τις συμφωνίες».
Η ιστορία του κτηρίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ελληνικό προξενείο είναι δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας και αποτελεί κληροδότημα του ομογενούς Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη προς το ελληνικό κράτος. Είναι ένα από τα λίγα ελληνικά σπίτια που σώθηκαν στην προκυμαία της Σμύρνης από την Καταστροφή του 1922. Εκεί στεγάζονταν οι υπηρεσίες του ελληνικού προξενείου, από τις 24 Οκτωβρίου 1955 μέχρι τον Αύγουστο του 2003.

Το κτήριο, στην οδό Ατατούρκ 262, εκκενώθηκε γιατί θεωρήθηκε επικίνδυνο. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το «Θέατρο της Σμύρνης» που καταστράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1922.

Την αναστήλωση του κτηρίου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Τουργκάι Μπακίρ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης