Στέλνουν πακέτο τον συνεταίρο του Άκη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013, 13:46


Εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, για έκδοσή του στην Ελλάδα αναφορικά με την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Ο πρώην υπουργός και ο γιος του Μιχάλης, καταζητούνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, ως ύποπτοι σε υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες και εγκληματικές ενέργειες.

Μέχρι την έκδοσή του στην Ελλάδα, ο κ. Μιχαηλίδης θα τελεί υπό κράτηση. Η υπεράσπιση, επικαλούμενη λόγους υγείας του Ντίνου Μιχαηλίδη, ζήτησε αναβολή της εκτέλεσης του εντάλματος έως τις 26 Αυγούστου, οπότε και θα υποβάλει, όπως δήλωσε ο δικηγόρος Ευστάθιος Ευσταθίου, έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το αίτημα απερρίφθη από το δικαστήριο.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος ο κ. Μιχαηλίδης ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε ιδιωτική κλινική.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τον γιο του κ. Μιχαηλίδη έχει οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο στις 19 Ιουλίου τερμάτισε την αρχική διαδικασία γιατί οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν νέα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, μετά την τροποποίηση από την κυπριακή Βουλή του Συντάγματος, με την οποία επιτρέπεται η έκδοση Κυπρίων πολιτών. Ο δικηγόρος υπεράσπισης του πρώην υπουργού, Ευστάθιος Ευσταθίου κατηγόρησε τότε τη Βουλή πως με την τροποποίηση του Συντάγματος έχει απαλειφθεί η προστατευτική ασπίδα των πελατών του και έκρινε ότι το νέο ένταλμα θα στερήσει από αυτούς την προστασία. Χαρακτήρισε δε, πρωτοφανές και ανήκουστο το γεγονός ότι έγινε τροποποίηση του Συντάγματος για να στερηθούν οι πελάτες του, όπως είπε, των δικαιωμάτων τους. Τους ισχυρισμούς του κ. Ευσταθίου απέρριψε η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίαζε από το 2004 την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ήταν υποχρέωση της να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο Ζήγρας «έδωσε» τον Μιχαηλίδη

Τον Ντίνο Μιχαηλίδη, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου και πρόεδρο του πολιτικού κόμματος ΑΔΗΚ, κατονόμασε ο εξάδελφος του προφυλακισμένου Ακη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, ως τον άνθρωπο που παραλάμβανε τις μίζες από τα οπλικά συστήματα και τις μετέφερε με βαλίτσες στην Ελλάδα με παράδοση στον Γιάννη Σμπώκο και τον ίδιο τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

«Ο Ντίνος Μιχαηλίδης με ενημέρωνε από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα, ότι αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα και μίζες για τον Τσοχατζόπουλο. Τότε μου είπε να πω στον Ακη να υπογράψει την οψιόν για τα Tor-M1, αλλά αρνήθηκα» είπε χαρακτηριστικά ο εξάδελφος του πρώην υπουργού στις αρχές Ιουλίου σε μία από τις καταθέσεις του στην πολύκροτη δίκη για τις χρυσές μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ποιος είναι ο Ντίνος Μιχαηλίδης

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό και σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Ελλάδα.


Ελαβε ενεργά μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 - 1959 και για τη δράση του επικηρύχθηκε και καταζητείτο από τους Αγγλους μέχρι το τέλος του αγώνα.

Το 1961 διορίστηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και διετέλεσε διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του υπουργού Εξωτερικών (1969-1972).

Ηταν διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (1978-1980). Αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου παρά τω Προέδρω (1980-1982). Υπουργός παρά τω Προέδρω και υπουργός Εσωτερικών επί διακυβέρνησης Σπύρου Κυπριανού (1982-1988).

Στις βουλευτικές εκλογές του 1991 εκλέχθηκε Βουλευτής Λεμεσού. Το Μάρτιο του 1993 διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι το Νοέμβριο του 1997. Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (1996-1998). Υπουργός Εσωτερικών επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη (1998-1999).

Ιδρυτής και Πρόεδρος του Πολιτικού κόμματος Α.Δ.Η.Κ το 1999.

Είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά.

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη/ Μαριάννα Μαρμαρά

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013, 14:16