Τόπο έπιασε, τελικά, το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη διακαναλική του συνέντευξη στις 25 Οκτώβριου, ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου δεν είναι θετικό, τότε θα μιλήσει ο λαός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών έδειχναν οχτώ «πράσινες» και πέντε «μπλε» περιφέρειες και τη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται περίπου στο 5%, ποσοστό που το Μαξίμου χαρακτήριζε ως τη δική του «λεπτή κόκκινη γραμμή» για τη διεξαγωγή ή όχι εθνικών εκλογών.

Στο διάγγελμα του λίγο πριν τις 23:00 το βράδυ, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τα θερμά του ευχαριστήρια προς τον ελληνικό λαό, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες επέλεξαν «ελεύθερα» τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου ο ελληνικός λαός με την ψήφο τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές ψήφισε υπέρ της αλλαγής και της συνέχισής, της ώστε «να αποφασίζουμε εμείς για το μέλλον μας, χωρίς επιτηρήσεις και εξαρτήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος, δε, στο υψηλό ποσοστό αποχής σημείωσε ότι είναι ένα σημείο που πρέπει να προβληματίσει το πολιτικό σύστημα, ενώ απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας στα κόμματα της Βουλής αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους.

Νικητές δηλώνουν, βέβαια, και στη Ρηγίλλης, αφού εκτιμούν ότι δικαιώθηκε η στρατηγική Σαμαρά, καθώς «μάζεψε» τη μεγάλη διαφορά των εθνικών εκλογών του 2009, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση κατά της οικονομικής πολιτικής του μνημονίου. Σε αυτό το μήκος κύματος έγιναν οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έκανε λόγο για απάντηση στην κυβέρνηση όσων έζησαν εκβιασμούς και παραπλάνηση και ερμήνευσε την αποχή ως απόρριψη της πολιτικής του Μνημονίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. το εκβιαστικό δίλημμα του πρωθυπουργού δεν πέρασε. «Το δίλημμα του πρωθυπουργού θα αποπληρωθεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών» τόνισε ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζοντας την ολική επαναφορά του κόμματός του ένα χρόνο μετά τη βαριά ήττα των εκλογών του 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την απόλυτη ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο στον Περισσό.

Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ βρίσκεται σε μεγάλη ανοδική πορεία, με βάση τα ποσοστά που συγκεντρώνει σε όλη την Ελλάδα η «Λαϊκή Συσπείρωση», επισημαίνοντας ότι πανελλαδικά, το ποσοστό του κόμματος προσεγγίζει το 12%.

«Εμείς», είπε η κ. Παπαρήγα, «δεν είπαμε προεκλογικά ότι η ψήφος είναι αυτοδιοικητική, αλλά πολιτική και αυτό μας ικανοποιεί και μας δικαιώνει».

«Νικητής» των εκλογών, όμως, είναι και η αποχή, αφού σχεδόν τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους δεν προσήλθαν στις κάλπες, επιλέγοντας αυτήν τη στάση απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Αυτός ο παράγοντας, άλλωστε, είναι εκείνος που δεν επιτρέπει τελικά και την εξαγωγή ασφαλών πολιτικών συμπερασμάτων.

Την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτη δύναμη αλλά καίρια τραυματισμένο, ενώ η Νέα Δημοκρατία δεν έπιασε «τα ποσοστά ήττας του 2009», έκανε σε δήλωσή του απόψε το βράδυ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Εκτίμησε επίσης ότι το κόμμα του διατήρησε τις δυνάμεις του ή τις αύξησε σε ορισμένες περιφέρειες, και επί της ουσίας, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία σε συνεργασία στο άμεσο μέλλον. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι όπου το κόμμα του συνεργάστηκε με τη ΝΔ ακόμη και στον τόπο καταγωγής του κ. Σαμαρά την Καλαμάτα, οι υποψήφιοι ήταν πρώτοι και κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τη Ρηγίλλης να αποκωδικοποιήσει αυτό το μήνυμα. Ακόμη, πρόσθεσε, ότι πρέπει να βλέπουμε πέρα από τον δεύτερο γύρο και τάχθηκε εκ νέου υπέρ της σύστασης μιας οικουμενικής κυβέρνησης, παραπέμποντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος, όπως σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης, μίλησε για ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποκάλυψε την κρίση του πολιτικού συστήματος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας δίνοντας επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο ποσοστό αποχής.

Η αποχή, είπε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να απασχολήσει όλους πολύ σοβαρά. Εμάς ήδη μας απασχολεί, αλλά όχι τον κ. Παπανδρέου, είπε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι στην δήλωσή του είπε με έμφαση ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική χωρίς να έχει την πολιτική νομιμοποίηση και ενώ είναι ήδη μειοψηφία στις κάλπες.

Οι νικητές του α’ γύρου

Οκτώ από τις 13 περιφέρειες κέρδισε την πρώτη Κυριακή της εκλογικής αναμέτρησης, το ΠΑΣΟΚ έναντι των πέντε, που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότετα, σαφή και ξεκάθαρη νίκη είχε το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια της Αττικής, όπου ο Γιάννης Σγουρός προηγείται με ποσοστό 24%, ο αντίπαλός του, Βασίλης Κικίλιας, βρίσκεται πίσω τουλάχιστον κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Στην περιφέρεια της Κρήτης και εκείνη του Νοτίου Αιγαίου η νίκη του ΠΑΣΟΚ ήταν πασιφανής και ξεκάθαρη. Άλλωστε, στις δύο αυτές περιφέρειες εκλέγονται από την πρώτη κιόλας Κυριακή οι δύο περιφερειάρχες, ο Γιάννης Μαχαιρίδης νομάρχης Δωδεκανήσου μέχρι σήμερα είναι ο νέος αιρετός περιφερειάρχης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης στην Περιφέρεια της Κρήτης. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και οι δύο είχαν το υψηλότερο ποσοστό, που άγγιζε το 49%. Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σαφής είναι η υπεροχή του Κλέαρχου Περγαντά, νομάρχη Βοιωτίας, που προηγείται με ποσοστό 39,61% έναντι του Αθ. χειμάρα, ο οποίος ακολουθεί με ποσοστό 35,66%. Στη Δυτική Ελλάδα ο Απόστολος Κατσιφάρας προηγείται με ποσοστό 37,5%.

Σε ντέρμπι εξελίσσεται η αναμέτρηση στις περιφέρειες Πελοποννήσου, όπου ο Πέτρος Τατούλης υπερισχύει του Δημήτρη Δράκου, αλλά οριακά. Ξεκάθαρη είναι η νίκη του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 48,9%, όπως και η νίκη του Γιώργου Δακή στη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος και απέσπασε ποσοστό 48,8 %. Στην Ήπειρο ο κ. Καχριμάνης δείχνει να κερδίζει το «γαλάζιο» στοίχημα με ποσοστό 45,20%, όπως και στη γειτονική περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Σπύρος Σπύρου, οποίος προηγείται του Ηλία Μπεριάτου με ποσοστό 29,16%. Στην Ανατολική Μακεδονία το ντέρμπι είναι μεταξύ του Γιώργου Παυλίδη της Νέας Δημοκρατίας και του Αριστείδη Γιαννακίδη από το ΠΑΣΟΚ. Στο Βόρειο Αιγαίο φαίνεται να επικρατεί ο Παύλος Βογιατζής νομάρχης Λέσβου με ποσοστό 38,39%.

Στη Θεσσαλία, τέλος, ο Κώστας Αγοραστός δείχνει να κερδίζει τον πρώτο γύρο με ποσοστό 38,74%.

Η επόμενη ημέρα

Το αποτέλεσμα, όπως αυτό διαγραφόταν, λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής απελευθερώνει τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, χωρίς να χρειαστεί να διακινδυνεύσει μια προσφυγή στη λαϊκή εντολή, με αμφίβολα αποτελέσματα.

Αυτή ακριβώς η αποφυγή του ενδεχομένου της διεξαγωγής εθνικών εκλογών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη για το Μαξίμου ειδικά επειδή αυτό το ενδεχόμενο δεν έβρισκε σύμφωνα όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που έβλεπαν μπροστά τους το φάσμα μιας ήττας με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα.

Η κυβέρνηση ελπίζει, επίσης, ότι η «λευκή επιταγή» που φαίνεται ότι πήρε ο πρωθυπουργός θα έχει αντίκρισμα εκτός από το εσωτερικό και στο εξωτερικό και ειδικότερα στους δανειστές και τις αγορές. Η ευαισθησία σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης των αγορών έχει εξάλλου διαφανεί από την επόμενη ημέρα της διακαναλικής συνέντευξης του πρωθυπουργού και μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών της Κυριακής με τα spread να επανέρχονται σε υψηλά επίπεδα.

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο της μείζονος όσο και της ελάσσονος, είχαν προεξοφλήσει ότι σε περίπτωση επικράτησης του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, είναι αναπόφευκτο ένα νέο Μνημόνιο με ακόμα πιο επίπονα μέτρα για τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Νικητής η αποχή

Παραιτείται από βουλευτής ο Γιάννης Δημαράς

«Το εκβιαστικό δίλημμα του πρωθυπουργού δεν πέρασε»

«Οι Αθηναίοι εκφράστηκαν με ψυχραιμία και ωριμότητα»

Oι δηλώσεις των «μονομάχων» στον Πειραιά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης