«Η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση, με προτάσεις, παρατηρήσεις, αλλά και αντιρρήσεις», τόνισε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, ο οποίος χθες συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου ότι η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την τελευταία πρόταση Νίμιτς, ο κ. Βασιλάκης απάντησε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αναφορές αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είμαστε στο μέσον μιας κρίσιμης διαπραγματευτικής διαδικασίας. Θα πρέπει όλοι, όταν αναφέρονται σ’ αυτή τη διαδικασία, να το κάνουν με υπευθυνότητα.

Η Ελλάδα συμμετέχει εποικοδομητικά στη διαπραγμάτευση με προτάσεις, παρατηρήσεις, αλλά και αντιρρήσεις. Αυτό που περιμένουμε, είναι να κάνει και η άλλη πλευρά επιτέλους το ίδιο, ώστε να καταλήξουμε σε λύση κοινά αποδεκτή, χωρίς νικητές και ηττημένους. Λύση που θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά και την ευρω-ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Νίμιτς ήρθε στα Σκόπια και την Αθήνα στις αρχές Ιουλίου να παρουσιάσει κάποιες αλλαγές στην πρόταση που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2008. Χθες, του μετέφερα τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων. Είμαστε στο μέσον της διαδικασίας και συνεχίζουμε. Ελπίζω ότι η απάντηση που θα δοθεί αύριο από τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ θα αποτελέσει βήμα προς τα εμπρός».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης