«Η κρίση μπορεί να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα στα ελληνοτουρκικά». Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Μπιλγκί, Χάρις Τζήμητρας, με αφορμή την αυριανή επίσημη επίσκεψη του Tayip Erdogan στην Αθήνα.

«Το έχουμε ξαναδεί την περίοδο του 1999 όταν τα τραγικά συμβάντα και στις δύο πλευρές με τους σεισμούς επέτρεψαν στις πολιτικές ελίτ να κερδίσουν την εσωτερική νομιμοποίηση για την πράξη της επαναπροσέγγισης», υποστήριξε ο κ. Τζήμητρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, υπάρχουν και ακαδημαϊκοί, όπως η καθηγήτρια, Nurhan Yenturk, που υποστηρίζουν ότι μια νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών και την ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών σε τομείς, όπως η παιδεία.

«Ο περιορισμός των στρατιωτικών δαπανών είναι κάτι που επιτεύχθηκε στην Τουρκία λόγω της οικονομικής κρίσης του 2001(…). Ωστόσο οι δαπάνες αυτές δεν ικανοποιούν την τουρκική κοινωνία που θεωρεί ότι μια σύγχρονη πολιτισμένη χώρα πρέπει να δίνει περισσότερα χρήματα για τα σχολεία, για την παιδεία της και τις κοινωνικές της υπηρεσίες παρά στις δαπάνες για τους εξοπλισμούς της», υπογράμμισε η κ. Yenturk.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης