Επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, μέσω του οποίου ο κυπριακός ελληνισμός απέρριψε, με συντριπτική πλειοψηφία, το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που έφερε την υπογραφή του τότε Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Υπερβαίνοντας των κομματικών στεγανών, οι Έλληνες της Κύπρου σφράγισαν ανεξίτηλα το πολιτικό σκηνικό, για τα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς απέρριψαν με ποσοστό 76% το σχέδιο, κρίνοντας ότι οι βασικότερες από τις πρόνοιές του, όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, συνιστούσαν παγίδα για το ίδιο το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού. Υπέρ του σχεδίου ψήφισε το 24% των Ελληνοκυπρίων, καθώς και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, σε χωριστό δημοψήφισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εναντίον του σχεδίου είχαν ταχθεί τα κόμματα της συγκυβέρνησης με τον Τάσο Παπαδόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ΑΚΕΛ, Δημοκρατικό Κόμμα και ΕΔΕΚ, καθώς και οι Νέοι Ορίζοντες, το ΑΔΗΚ, οι Οικολόγοι και οργανωμένα σύνολα του λαού.

Υπέρ του σχεδίου είχαν ταχθεί η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, που δεν κατάφερε να πείσει παρά μόνο το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του, καθώς και οι Ενωμένοι Δημοκράτες και ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών.

Πηγή:ikypros.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης