Η SIEMENS και ο πακτωλός «μαύρου χρήματος» που δόθηκε σε πολιτικά και μη πρόσωπα, φαίνεται ότι είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου στο «μεγάλο φαγοπότι». 

Η ελληνική δικαιοσύνη, σε συνεργασία  με τα θεσμοποιημένα ευρωπαϊκά δικαστικά όργανα, «ξεπαγώνει» δύο ακόμη υποθέσεις με οσμή σκανδάλου πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δικαστική επιχείρηση «καθαρά χέρια» βάζει μπλόκο στον ανοιχτό κύκλο του «μαύρου χρήματος», τη στιγμή που η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων φωτογραφίζει παράνομες δοσοληψίες Ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι «έβγαλαν» πολλά λεφτά εκμεταλλευόμενοι θέσεις, γνωριμίες και το σαθρό σύστημα ατιμωρησίας που βασιλεύει στην Ελλάδα.

Η αρχή των αποκαλύψεων μπορεί να έγινε με το σκάνδαλο SIEMENS, αλλά συνεχίζεται με άλλες δύο μείζονος σημασίας υποθέσεις όπου οι μίζες έπεφταν βροχή…   

Στην επιφάνεια επανέρχεται η υπόθεση των μαύρων ταμείων του γαλλικού αμυντικού κολοσσού «Θαλής» που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό  6 φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ παράλληλα ξεκινά έρευνα μετά από καταγγελίες για ύποπτες διαδρομές χρήματος σε μεγάλο έργο της κατασκευής του μετρό της Αθήνας, το οποίο ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Όσον αφορά την έρευνα για τα «μαύρα ταμεία» της SIEMENS, συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων που εμπλέκονται στο μέγα σκάνδαλο. Τη σκυτάλη στις καταθέσεις παίρνει εκ νέου ο  κ. Μιχάλης Χριστοφοράκος. Τον πρώην ισχυρό άντρα της SIEMENS HELLAS έχει κατονομάσει ο Θόδωρος Τσουκάτος ως τον άνθρωπο που έκανε την οικονομική πρόταση για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ. Κλήση για να καταθέσει έχει δεχτεί και ο επιχειρηματίας Βασίλης Τυρογαλάς, ο οποίος φέρεται να είναι ο εκπρόσωπος off shore εταιρείας στην οποία κατέληξε το ποσό των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της Siemens.

Ταυτόχρονα, ανοίγει και πάλι ο φάκελος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών του πολεμικού ναυτικού, η έρευνα του οποίου είχε αρχίσει τον Οκτώβριο του 2005.  

Την έρευνα αναλαμβάνει η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ελένη Σκεπαρνιά.

Αφορμή για το «ξεπάγωμα» της υπόθεσης στάθηκε το ενδιαφέρον ομάδας Γάλλων και Ολλανδών εισαγγελέων, της Γιουροτζάστ (Οργανισμός δικαστικής συνεργασίας των κρατώνμελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και της Υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι Γάλλοι δικαστικοί λειτουργοί βρίσκονται στην Αθήνα για να ερευνήσουν την υπόθεση των μαύρων ταμείων του γαλλικού αμυντικού κολοσσού “Θαλής”.

Η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών υπεγράφη στις 12 Φεβρουάριου του 2003 και το συνολικό ύψος του προγράμματος έφτασε τα 381,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα εμβάσματα στάλθηκαν δε, το 2003, το 2004, αλλά και το 2005.

Εν τω μεταξύ, παράλληλη έρευνα διενεργείται μετά από καταγγελίες που έγιναν στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης και αφορούν ύποπτες διαδρομές χρήματος στην κατασκευή του μετρό της Αθήνας, ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης