«Όποιος ή όποια πιστεύει ότι υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία που απαξιώνει τον ρόλο της αστυνομίας και μειώνει το κύρος του κάθε αστυνομικού, προσφέρει κακές υπηρεσίες στο πολίτευμα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούσης, σχολιάζοντας έτσι τη στάση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου έναντι των αστυνομικών.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρ. Παππά, ο οποίος κατήγγειλε σχεδιασμένες και καθοδηγούμενες επιθέσεις κατά του κόμματός του και στελεχών του, ο κ. Πανούσης βρήκε την ευκαιρία να διατυπώσει αιχμές για την πρόεδρο της Βουλής, η οποία προ ημερών με γραπτή ανακοίνωσή της τον κατηγόρησε ότι υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο και ότι αναβιβάζει την αστυνομία σε ισότιμο θεσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για «κακές υπηρεσίες στο Πολίτευμα» όσων απαξιώνουν την Ελληνική Αστυνομία. Μάλιστα πήγε και παραπέρα, δηλώνοντας ότι «την ώρα που η σχέση εμπιστοσύνης αστυνομίας-πολίτη έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, απάδει οποιαδήποτε εκ του αφελούς ή εκ του πονηρού επαναφορά του κλίματος καχυποψίας».

Ως αιχμή κατά της κας Κωνσταντοπούλου ερμηνεύτηκε και η φράση που είπε στον κ. Παππά ότι «την ίδια ώρα που χτυπιέται η αστυνομία από άλλη πλευρά σε βαθμό που πρέπει να μεταμφιέζεται για να υπάρχει, χτυπιέται και από εσάς». Επίσης, τόνισε ότι «εγώ δεν είμαι υπέρ της αστυνομίας που είναι από ‘δω και της αστυνομίας που είναι από ‘κει».

«Η αστυνομία είναι θεσμός και προστατεύει όλη τη δημοκρατία» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «πολλές φορές οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες λειτουργούν ως μπούμερανγκ». Απαντώντας δε στον χρυσαυγίτη βουλευτή περί προνομίων εξουσίας, είπε ότι «εγώ γεννήθηκα στον Κολωνό και δεν παίρνω χαμπάρι από προνόμια εξουσίας», ενώ καταδίκασε για άλλη μια φορά την ένοπλη βία, διότι, όπως είπε, «δεν έχει θέση στην Δημοκρατία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το απόγευμα της Πέμπτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης στο υπουργείου, ο κ. Πανούσης σχολίασε περαιτέρω το ζήτημα: «Υπάρχει μια τάση από τη μία να μιλάμε για παρακράτος και από την άλλη υπάρχει αντίληψη ότι δεν χρειάζεται στην κυβέρνηση της Αριστεράς η αστυνομία, ότι ντρεπόμαστε για την αστυνομία. Εγώ είμαι στη μέση και προσπαθώ να κρατήσω το ηθικό της ΕΛ.ΑΣ.», αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν μπορεί να μπει στην αντιπαράθεση μεταξύ θεσμών, παραπέμποντας και σε σχετική ερώτηση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. «Εγώ μιλάω για θέματα της επιστήμης μου και του θεσμικού μου ρόλου. Δεν μιλάω για θέματα άλλων επιστημών και ρόλων, θεατρικών ή άλλου τύπου», σημείωσε ο Γ. Πανούσης.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα δώσει στον πρωθυπουργό αναφορά για «τι φθορές έχουν γίνει στους τέσσερις αυτούς μήνες, τι κεφάλια έχουν ανοίξει, για να δουν κάποιοι ότι στην πράξη δεν προκύπτει ο χαρακτηρισμός φασιστική για την Αστυνομία»
.
Συνεχίζοντας, ο κ. Πανούσης τόνισε ότι το κριτήριο ότι δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό δέχεται κριτική δεν αρκεί. «Δεν δέχομαι κάποιοι με μισό πτυχίο να μου κάνουν μάθημα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται αστυνομία. Ο “αρχιμπάτσος”, δηλαδή εγώ, ότι δεν χρειάζομαι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα πιστεύει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να γίνει αστυνομία με όρους εμφυλίου», ανέφερε σε άλλο σημείο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κάνοντας λόγο για ανάγκη δημιουργίας μίας λαϊκής αστυνομίας πολιτών.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι είχε συνάψει προγραμματική σύμβαση με το τμήμα ψυχολογία του Παντείου για τον επανέλεγχο των αστυνομικών, προσθέτοντας ότι είχε προτείνει ανά τρία χρόνια να γίνεται έλεγχος της ψυχικής υγείας των καθηγητών, κάτι που ίσως πρέπει να γίνει και για τους πολιτικούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης