Στην Αθήνα φθάνει σήμερα το βράδυ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, μετά την επίσκεψή της στην Τουρκία, όπου συμμετείχε στη σύνοδο της ομάδας Επαφής για τη Λιβύη.

Στην τριήμερη παραμονή της στη χώρα μας, η κ.Κλίντον θα έχει συναντήσεις, αύριο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον ομόλογό της υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών και τη Δευτέρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη θεματολογία των συζητήσεων που θα έχει η κ.Κλίντον με την ελληνική πολιτική ηγεσία, βασικό ρόλο θα έχουν τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τις επενδύσεις.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη (ιδιαίτερα μετά από την απόφαση της Κωνσταντινούπολης, όπου η Ομάδα Επαφής νομιμοποίησε ως διεθνή συνομιλητή το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, αίροντας τη νομιμοποίησή της από τον Μ.Καντάφι), αλλά και στο Μεσανατολικό – όπου στη σύνοδο του Κουαρτέτου διεφάνη ότι δεν υπάρχουν προοπτικές αναθέρμανσης των ειρηνευτικών συνομιλιών – θα είναι επίσης δύο από τα βασικά θέματα των συζητήσεων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα ζητήματα που ιδιαιτέρως ενδιαφέρουν τη χώρα μας. Το Κυπριακό, ενόψει της τριμερούς συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ τον Οκτώβριο στη Ν.Υόρκη, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και οι εξελίξεις που σχετίζονται με την ΠΓΔΜ. Τέλος, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, είναι θέμα προς συζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση των εξελίξεων που αφορούν τη διαχείριση της κρίσης, που όμως συμπίπτει και με μια εξίσου δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση Ομπάμα. Δεδομένου, ότι ως τις 2 Αυγούστου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, αλλιώς επέρχεται παύση πληρωμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης