Την αντίδραση διπλωματικών πηγών της Αθήνας προκάλεσαν οι σημερινές προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

«Σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου Ερντογάν και του Υπουργού Αμύνης της Τουρκίας περί Αιγαίου, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας» μετέδωσε το ΑΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρωί ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν κλιμακώνοντας την ρητορική του είχε αποκαλέσει «ληστές» όσους διεξάγουν έρευνες για υδατάνδρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο χωρίς, όπως είπε, να λαμβάνουν υπ όψη την Τουρκία.

Κατά την ομιλία του σε τελετή παράδοσης της κορβέτας Burgazadar στα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης ο Ερντογάν τόνισε ότι «τα γεγονότα που διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί και στις θάλασσες. Κάθε πλοίο που προστίθεται στον στόλο μας αυξάνει τη αποφασιστικότητά μας και την δύναμη μας στην θάλασσα ώστε να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Απόπειρα να μεταφερθεί η ένταση στο Αιγαίο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΗΙΑ, η τουρκική Ακτοφυλακή τέθηκε σε συναγερμό ύστερα από την εμφάνιση ελληνικού ερευνητικού σκάφους του ελληνικού πολεμικού Ναυτικού το οποίο δεν όμως δεν κατονομάζουν, το οποίο φέρεται να παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα στον κόλπο του Κουσάντασι.

Όπως αναφέρεται το ελληνικό σκάφος προερχόμενο από τη Σάμο αφού έπλευσε πρώτα στα διεθνή ύδατα στη συνέχεια κινήθηκε στον κόλπο του Κουσάντασοι πραγματοποιώντας έρευνες, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι, οι συντεταγμένες του ελληνικού σκάφους έχουν καταχωρηθεί και το πλοίο παρακολουθείται από ραντάρ έρευνας επιφανείας από τα τουρκικά παράλια.

Με την εμφάνιση των τουρκικών σκαφών της Ακτοφυλακής το ελληνικό πλοίο εξήλθε των τουρκικών χωρικών υδάτων και εισήλθε ξανά στα διεθνή ύδατα αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και βίντεο.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης