Ψηφίζουν το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων οι βουλευτές των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις τους στη Βουλή. Οι περισσότεροι ωστόσο εξ αυτών καλούν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις, με έκπτωση φόρου κυρίως για ακίνητα που είναι είτε ξενοίκιαστα είτε υποθηκευμένα στις τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα, πάντως, οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης προβλέπουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και με τον Ενιαίο Φόρο δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η μεσαία και μικρή ιδιοκτησία.

Σήμερα, με την ακρόαση φορέων συνεχίζεται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου. Ανάμεσα στους φορείς που έχουν κληθεί είναι η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), η ΠΟΕ-ΔΟΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών) και η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η Επιτροπή Οικονομικών, αμέσως μετά την ακρόαση, εισέρχεται στη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου με στόχο η πρώτη ανάγνωση να ολοκληρωθεί απόψε και την προσεχή Τρίτη να γίνει και η δεύτερη ανάγνωση. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι βελτιωτικές προτάσεις που έχουν γίνει από βουλευτές του κόμματος της συμπολίτευσης, οι οποίοι έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να κινηθεί επί τα βελτίω εισάγοντας εκπτώσεις φόρου για τα ακίνητα που είναι αναξιοποίητα (ξενοίκιαστα), αλλά και τα υποθηκευμένα στις τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ανοίγοντας την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών: «Παρακαλούμε, κύριε πρόεδρε, να είστε λίγο πιο επιεικής στον χρόνο, που θα μας διαθέσετε, διότι η τελευταία επιθυμία των μελλοθανάτων πρέπει να γίνεται σεβαστή».

Τι ειπώθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο

Βουλευτές της συμπολίτευσης, που τους προηγούμενους μήνες έβαλαν στο στόχαστρό τους το Υπουργείο Οικονομικών για τους χειρισμούς του στο θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων, «αναγνώρισαν» το Σάββατο ενώπιον της επιτροπής πως το υπάρχον νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με το αρχικό, καθώς εμφανίζει σημαντικές βελτιώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Δάνης Τζαμτζής και ο Γιώργος Βλάχος, οι οποίοι όχι μόνο απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά αναγνώρισαν πως οι διατάξεις έχουν αλλάξει φιλοσοφία. Σχεδόν όλοι τους πάντως κάλεσαν τον Γιάννη Στουρνάρα να προχωρήσει σε αλλαγές.

«Μεράκι το έχω μια φορά να μιλάω και να είναι ο υπουργός εδώ. Πώς τα καταφέρνει πάντα όταν εγώ είμαι στο βήμα εκείνος να απουσιάζει δεν μπορώ να το καταλάβω» είπε νωρίτερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ρίχνοντας τις βολές του προς τον Γιάννη Στουρνάρα. «Θα ψηφίσω το νομοσχέδιο με κρύα καρδιά. Και θα το ψηφίσω γιατί η πολιτική συγκυρία είναι τέτοια, ώστε κι ένα μικρό πλήγμα θα ήταν πλήγμα στον Αντώνη Σαμαρά και στη χώρα» διευκρίνισε ο Αργύρης Ντινόπουλος λίγο πριν ξεκινήσει να μιλάει για την απουσία του Στουρνάρα αλλά και για τις αδικίες του νομοσχεδίου.

«Να λάβετε υπ’ όψιν τη σιωπηλή οργή μιας μεσαίας τάξης, η οποία εξάντλησε τη φοροδοτική της ικανότητα. Πριν από λίγο ήρθα από μια Έκθεση Βιβλίου όπου οι Αθηναίοι πήγαν να πάρουν ένα βιβλίο με ένα ευρώ για να διαβάσουν τα Χριστούγεννα. Κι εκεί με πλησίασε ένας πολίτης και μου λέει “δεν μπορώ να το φανταστώ αυτό το σενάριο…”. Και έχει δίκιο, γιατί όπως απαξιώνεται την ακίνητη περιουσία δεν θα πωλούνται σπίτια ή διαμερίσματα αλλά ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Εντάξει, αυτό έχει και μία δόση υπερβολής» συμπλήρωσε ο Αργύρης Ντινόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι σαφώς πιο βελτιωμένο από το προηγούμενο.

«Αυτό το σχέδιο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μας είχαν παρουσιάσει στο Υπουργείο Οικονομικών» ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Βλάχος, σημειώνοντας πάντως ότι για τα κενά διαμερίσματα, τα ημιτελή και τα υποθηκευμένα στις τράπεζες πρέπει να υπάρξει έκπτωση φόρου.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης τόνισε ότι «η Βουλή πρέπει να δώσει τη μάχη του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας και κοινωνία χωρίς φόρο ακίνητης περιουσίας δεν υπάρχει». «Όποιος δεν θέλει φορολόγηση ακινήτων, θέλει τη φοροδιαφυγή και την υπερχρέωση» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο ο Ανδρέας Λυκουρέντζος προειδοποίησε ότι «η φορολογική επιδρομή εξάντλησε τις αντοχές της κοινωνίας και ότι πλέον η αστική τάξη προλεταριοποιείται». 

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δεν έχει τις ρυθμίσεις που υπήρχαν στο αρχικό σχέδιο και θα αδικούσαν κατάφωρα όσους έχουν αστικά ακίνητα και τον αγροτικό κόσμο» δήλωσε ο Δάνης Τζαμτζής.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Σηφουνάκης παρατήρησε ότι πλέον υπάρχει «υποτιμημένη ακίνητη περιουσία, αλλά υπερτιμημένη φορολόγηση». Νωρίτερα ο Γιάννης Κουτσούκος είχε καταστήσει σαφές στον Γιάννη Στουρνάρα ότι το κόμμα του έχει διαφωνίες με διατάξεις του νομοσχεδίου που έχουν συμπεριληφθεί σε κεφάλαια τα οποία δεν σχετίζονται με τον Ενιαίο Φόρο.

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης για τον Ενιαίο Φόρο

«Τελικά τίποτα δεν κατάφερε η ανταρσία των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» παρατήρησε η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ), εκτιμώντας ότι τίθεται πλέον σε τροχιά δήμευσης η μικρή και μεσαία περιουσία. Χαρακτήρισε τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας ακινήτων αντιαναπτυξιακό και με έντονα ταξικό χαρακτήρα.

Η Μαρία Διακάκη (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε τις κυβερνητικές επιλογές για ταξική μεροληψία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνοεί τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην κατοικία ως κοινωνικό δικαίωμα. Την εκτίμηση ότι έρχεται κοινωνικός όλεθρος εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Διαμαντόπουλος.

Για την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, η Ασημίνα Ξηροτύρη εξήγησε ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία και η μικρή ιδιοκτησία, και υπογράμμισε ότι το σχέδιο που συζητούσε η κυβέρνηση όταν σε αυτή συμμετείχε η ΔΗΜΑΡ είχε πολλά θετικά και δίκαια στοιχεία που σήμερα λείπουν από το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε από την πλευρά του ότι ο τρόπος που νομοθετεί σήμερα η κυβέρνηση «είναι ταφόπλακα για τη Δημοκρατία και τη χώρα, που δεν έχει προοπτική».

«Το νομοσχέδιο είναι η χαριστική βολή για την οικονομία και ο ορισμός της ύφεσης για το 2014» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «σε δέκα χρόνια οι πολίτες σχεδόν θα έχουν ξαναγοράσει τα σπίτια τους».

«Κάνετε μια μεγάλη αρπαχτή από την ελληνική κοινωνία, την ώρα που αυτή χειμάζεται, την ώρα που ο κόσμος ζει στη φτώχεια» πρόσθεσε.

«Σήμερα χαϊδεύετε τα αφτιά της κοινωνίας, αλλά εκείνα που περιμένουν τους πολίτες αν γίνουν αυτά που λέτε είναι χειρότερα» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης, επικαλούμενος περιπτώσεις από διάφορες συνοικίες της Αθήνας που δείχνουν ότι θα υπάρξει μείωση της επιβάρυνσης για τους πολίτες.

«Ο φόρος ακινήτων πρέπει να ψηφιστεί»

Να βάλουν πλάτη και να στηρίξουν το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις, κάλεσε από την πλευρά του τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το βράδυ του Σαββάτου, ο Γιάννης Στουρνάρας υπεραμύνθηκε των προωθούμενων διατάξεων, υπογραμμίζοντας ότι «εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος», ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως «αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή εφαρμογή του προϋπολογισμού».

«Η καθιέρωση για πρώτη φορά καθολικού νομού επί των ακινήτων δεν είναι εύκολη και αποτελεί πεδίο εξάρσεων λαϊκισμού και μικροπολιτικών παιχνιδιών», είπε, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές της συμπολίτευσης ανέφερε:

«Κατανοώ το πόσο δύσκολο είναι για τους βουλευτές των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της χώρας να στηρίξουν ορισμένες επιλογές της κυβέρνησης, όμως χάρη σε αυτές τις υπεύθυνες δυνάμεις θα διαψευστούν οι καταστροφολόγοι και θα κάνουμε βήματα μπροστά».

Ο υπουργός υποστήριξε επίσης πως μέχρι τώρα η φορολογία στην ακίνητη περιουσία έμπαινε μόνο κατά το στάδιο της μεταβίβασης, συμπληρώνοντας πως τα προηγούμενα έκτακτα μέτρα επιβάρυναν συγκεκριμένους ιδιοκτήτες και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Διαβάστε επίσης Διαφωνεί ο Ντινόπουλος αλλά… ψηφίζει, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013, 08:14

Θετικές οι αγορεύσεις βουλευτών της συμπολίτευσης για τον ΕΝΦΙΑ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013, 18:23

«Ο φόρος ακινήτων πρέπει να ψηφιστεί», Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013, 18:09

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης