Τα βασικά σημεία της «ανοικτής επιστολής» της τρόικα προς την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ημερησία του Σαββάτου που αποκάλυψε μέρος της επιστολής, αφορούν ανατροπές στα εργασιακά στα εργασιακά των εργαζομένων όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στις ΔEKO και τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, ζητείται η κατάργηση όλων των κεκτημένων στα μισθολογικά, εργασιακά κι ασφαλιστικά που έχουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Τα κεκτημένα χαρακτηρίζονται στην επιστολή ως «στρεβλώσεις οι οποίες είναι ριζωμένες στους κανονισμούς λειτουργίας των επιχειρήσεων ή και σε συλλογικές συμβάσεις από τη δεκαετία του `70 που παραμένουν άθικτοι από τους πρόσφατους εργασιακούς νόμους και τις μεταρρυθμίσεις». Παράλληλα, τίθεται και θέμα οριζόντιας νομοθετικής παρέμβασης ώστε να καταργηθούν και να μην τα κληρονομήσουν (ως «κεκτημένους» – «κληρονομικούς όρους») οι νέοι ιδιοκτήτες, εφόσον ιδιωτικοποιηθούν οι εν λόγω επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κεκτημένα

Τα κεκτημένα που αναφέρει η τρόικα στην επιστολή είναι:

1. Η μονιμότητα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.
2. Ο συντελεστής αρχαιότητας που προβλέπει αυτόματη εξέλιξη μισθού και επιδομάτων με βάση τη διάρκεια της υπηρεσίας, ανεξαρτήτως παραγωγικότητας και κυκλικών συνθηκών.
3. Η έλλειψη αμοιβής ανάλογα με την απόδοση και την αξιολόγηση.
4. Tα πολλαπλά επιδόματα.
5. Η ακαμψία στον χώρο εργασίας σχετικά με μετακινήσεις προσωπικού και ανάθεση εργασιών.
6. Η κληρονομική υπερωριακή αμοιβή που είναι υψηλότερη από αυτή σε ανταγωνιστικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και
7. Οι υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στον ιδιωτικό τομέα που βασίζονται σε κληρονομικές (και πιο γενναιόδωρες) παροχές κοινωνικής ασφάλισης. Zητείται να μειωθούν στα επίπεδα του IKA, όπου είναι υψηλότερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως η τρόικα στην εν λόγω επιστολή βάζει στο τραπέζι θέματα που δεν αποτελούσαν αντικείμενο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης