Πολλά ερωτήματα εγείρονται γύρω από την αιφνιδιαστική παραίτηση του αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Ζιαζιά, αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντιστράτηγος Ζιαζιάς υπέβαλλε την παραίτησή του τα ξημερώματα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας. Στρατιωτικές πηγές μιλώντας στη zougla.gr ανέφεραν ότι η παραίτηση δεν προκαλεί έκπληξη καθώς αναμένονται κι άλλες.

Σήμερα το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν επρόκειτο να αποφασιστεί η αλλαγή κάποιου εκ των αρχηγών των γενικών επιτελείων αφού και οι τέσσερις αρχηγοί είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις τους μόλις την 1η Νοεμβρίου του 2011.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν τον αντιστράτηγο Ζιαζιά να υποβάλλει την παραίτησή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντέδρασε στις υποδείξεις που του έγιναν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επιλογές του για τους «εκλεκτούς» ανώτατους αξιωματικούς ενόψει των κρίσεων στο στράτευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζιαζιάς συγκρούστηκε με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καράμπελα. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ζαζιάς άφησε αιχμές για την παραίτησή του, αλλά ως ανώτατο στέλεχος των Ε.Δ. δεν θα έπρεπε να λησμονεί τις ημέρες του Νοέμβρη του 2011, οπότε και έγινε η μεγάλη καρατόμηση των υψηλόβαθμων αξιωματικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είχε προγραμματιστεί επίσης σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων για την αξιολόγηση των ανωτάτων αξιωματικών.

Παραίτηση με αιχμές

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «σεβόμενος το προσωπικό που είχα την τιμή να διοικήσω επί εννιάμηνο υπέβαλλα την παραίτησή μου στις 2.00 τα ξημερώματα, για λόγους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής μου όσο και του Στρατεύματος».

O νέος αρχηγός

Στρατιωτικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η επιλογή του νέου αρχηγού θα πρέπει να γίνει με βάση τα προσόντα, το ήθος και την ικανότητα. Όχι βάσει των κομματικών κριτηρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντιστράτηγος Γκίνης Kωνσταντίνος του Φιλίππου θα είναι ο νέος αρχηγός ΓΕΣ.

Διαβάστε επίσης:

Την παραίτησή του υπέβαλε ο αρχηγός του Γ.Ε.Σ., Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012, 08:04

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης