Μέτωπο ενιαίο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014, 14:42


Υιοθετώντας τη Διακήρυξη του Καΐρου, Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος εγκαινίασαν μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ τους. Τόσο ο οικοδεσπότης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλί Σίσι, όσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισαν ότι η σημερινή Τριμερής Συνάντηση Κορυφής αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, που στοχεύει στην ευημερία των λαών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στη διακήρυξη υπάρχουν ισχυρές αναφορές για τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖΗ Διακήρυξη του Καΐρου περιέχει ισχυρές αναφορές για τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Κυπριακό, καθώς και στην επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών που δεν έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ. Ιδιαίτερη αναφορά στην «ταχεία προώθηση των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών όπου αυτή δεν έχει ακόμη γίνει» περιλαμβάνεται στο κείμενο της Διακήρυξης του Καΐρου, που επισφράγισε την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζονται ως θεμέλιο της συνεργασίας των τριών χωρών.

Οι τρεις ηγέτες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς κάλεσαν την Τουρκία να βάλει τέλος στις σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αναγνώρισαν πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στις θαλάσσιες ζώνες της."Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της"«Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και καλέσαμε την Τουρκία να τερματίσει όλες τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοια δραστηριότητα στο μέλλον» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά την σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει». Γίνεται επίσης αναφορά σε μια δίκαιη συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Στις κοινές δηλώσεις τους οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στο Κυπριακό και στην ανάγκη δίκαιης λύσης επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, και ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Αντώνης Σαμαράς: «Συζήτηση με πολυσήμαντες διαστάσεις για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου»


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε ότι ήταν μια συνάντηση την οποία «χρωστούσαμε στην Ιστορία». «Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας με το πνεύμα τριών χωρών που τους συνδέουν κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα και Κύπρος είναι στην ΕΕ, η Αίγυπτος είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο. Η συζήτηση που είχαμε παίρνει διαστάσεις πολυσήμαντες για το θέμα της επανένωσης της Κύπρου με σεβασμό στη Δικαιοσύνη και την Ιστορία, τερματίζοντας παράλληλα τις απαράδεκτες προκλήσεις σε βάρος της το τελευταίο διάστημα.»Για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής οφείλουμε να εγκαινιάσουμε μία συνεργασία με διάρκεια και με βάθος. Κυρίαρχη σημασία αποδώσαμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που απειλή ως ιδεολογία και καθεστώς να εγκαταστήσει τον τρόμο. Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο Σίσι για τον πρωταγωνιστικό και καθοριστικό του ρόλο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο πολιτισμένος κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει στον χάρτη της τρομοκρατίας να διευρυνθεί.

»Θέλω να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει χειρότερη παγίδα από το να θεωρεί ότι το καθεστώς του τρόμου χωρίζεται σε τρομοκράτες μετριοπαθείς και τρομοκράτες ακραίους. Η τρομοκρατία είναι ενιαία και πρέπει να πάρει τη μοναδική απάντηση από όλους, απάντηση δυναμική. Στη συνάντηση δώσαμε βάρος στην ενεργειακή ασφάλεια και στη συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων. Είναι τομέας που θα συνεργαστούμε στενά προς όφελος των λαών μας και προς όφελος της ενεργειακής επάρκειας της ΕΕ. Θέλω να γίνει απολύτως καθαρό ότι σε αυτή την τριμερή συνεργασία Ελλάδα και Κύπρος θα στηρίξουμε την Αίγυπτο σαν πρέσβεις της στην ΕΕ. Γνώμονας για τα θέματα της περιοχής είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια».

Νίκος Αναστασιάδης: «Ο διάλογος και η συνεργασία που αναπτύσσεται δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας»

Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης δήλωσε: «... η συνάντηση αποτελεί την απόδειξη της αναβάθμισης και τη διερεύνηση περαιτέρω κοινών τρόπων εμβάθυνσης των σχέσεων.»Η τριμερής συνεργασία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

-πολιτική συνεργασία μέσω του διπλωματικού συντονισμού των δράσεων, πάντα με σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

-ανάληψη πρωτοβουλιών για το συμφέρον των χωρών και των λαών μας μέσω της ενίσχυσης συμπράξεων σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία

-διαμόρφωση κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των απειλών στην ανατολική μεσόγειο όπως η τρομοκρατία, η ξενοφοβία και ο θρησκευτικός φανατισμός

-η τριμερής συνεργασίας φιλοδοξεί να είναι πρότυπο εποικοδομητικής και επωφελούς συνεργασίας στην εύφλεκτη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

»Θέλω να τονίσω ότι ο διάλογος και η συνεργασία που αναπτύσσεται δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας και βασίζεται σε αρχές του διεθνούς δικαίου και στον στόχο της προώθησης της ασφάλειας, της ευημερίας, της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τα κράτη της περιοχής που συμμερίζονται αυτό το όραμα να συνεργαστούν μαζί μας.

»Κατά τη σημερινή σύνοδο εξετάσαμε θέματα όπως τις εσωτερικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, την ενεργειακή συνεργασία, το Μεσανατολικό, την τρομοκρατία, τις εξελίξεις στο Ιράκ και στη Συρία.

»Σαν αποτέλεσμα του διαλόγου υιοθετήσαμε τη Διακήρυξη του Καΐρου, ένα ιδιαίτερα σημαντικό, ιστορικό κείμενο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη συνεργασία μας και για τα ζητήματα που συζητήσαμε. Συγκεκριμένα, συζητήσαμε την κατάσταση στην Αίγυπτο και εκφράσαμε την απερίφραστη υποστήριξη μας στον πρόεδρο Αλ Σίσι για τον εκδημοκρατισμό και την οικονομική ανάπτυξή της.

»Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στον αγώνα της χώρας κατά της τρομοκρατίας καταδικάζοντας τις πρόσφατες επιθέσεις στις δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου. Επιπλέον, τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή τονίζουν την ανάγκη σταθερότητας στην Αίγυπτο, μία χώρα με μεγάλη επιρροή στη Μέση Ανατολή.

»Θα ήθελα να μεταφέρω ότι κατά τις συζητήσεις με τον κ. Σαμαρά συμφωνήσαμε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα αποτελούν τον πιο ισχυρό πρεσβευτή της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζητήσαμε το Κυπριακό και την ανάγκη τερματισμού της αναχρονιστικής διαίρεσης μέσα από μία λύση βιώσιμη, με δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με μία και μόνη νομική προσωπικότητα και ιθαγένεια. Η λύση του Κυπριακού όχι μόνο θα επανενώσει το νησί, αλλά θα επιτρέψει στους νομίμους κατοίκους του να ευημερήσουν μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

»Θα πρέπει η Τουρκία να δείξει την απαραίτητη καλή θέση με ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν διστάσαμε να καταδικάσουμε τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης».

Αιγύπτιος πρόεδρος: «Οι απόψεις μας ταυτίζονται πλήρως σε όλα τα θέματα»

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου δήλωσε ότι η Αίγυπτος φιλοξένησε μια συνάντηση κορυφής εγκαινιάζοντας μια εποχή τριμερούς συνεργασίας και ενισχύοντας την εποικοδομητική συνεργασία με δύο από τις χώρες που στήριξαν την πολιτική γραμμή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αίγυπτο. Συνέχισε λέγοντας: «Βεβαίως εξετάστηκε η συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και του εμπορίου. Ξεκινώντας από αυτό το σημείο, οι απόψεις μας ταυτίζονται πλήρως σε όλα τα θέματα που συζητήσαμε.»Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και πολλές επίσημες συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα. Οι χώρες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών τους ώστε να είναι πρότυπο συνεργασίας και γειτονίας σε όλες τις άλλες χώρες. Είναι ανάγκη ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις βάσεις των Ηνωμένων Εθνών, και ο σεβασμός της κυριαρχίας και της μη ανάμειξης στο εσωτερικό των άλλων χωρών. Μιλήσαμε για το Παλαιστινιακό και την εξέλιξη σε Συρία και Ιράκ, και την προσπάθεια καταπολέμησης των τρομοκρατικών οργανώσεων. Εξετάστηκαν οι προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου για την ενίσχυση της επαφής της Αιγύπτου με τη Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Η Αίγυπτος δίνει σημασία στην τριμερή συνεργασία που αποβλέπει στην επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος ευχαρίστησε τους ομολόγους του για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση για τη Σύνοδο του Καΐρου, όπου επιβεβαιώθηκε ότι έχουν κοινές απόψεις σε σειρά σημαντικών θεμάτων.

Αιγυπτιακός τύπος: «άνευ προηγουμένου εξέλιξη» η τριμερής συνάντηση

Η σύνοδος κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου σήμερα Σάββατο στο Κάιρο απασχολεί τον αιγυπτιακό τύπο.

H εφημερίδα «Al-Gomhuria» σε σημερινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, με τίτλο: «Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη Μεσόγειο» και υπότιτλο: «Συνεργασία στο φυσικό αέριο και στον τουρισμό - Συζήτηση των θαλάσσιων συνόρων - Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των τουρκικών βλέψεων», αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της Egyptian United Nations Association, πρέσβη Ναμπίλ Μπαντρ, ο οποίος τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη στο πεδίο δράσης των τριών χωρών, βασιζόμενη στις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Η σημερινή συνάντηση αντιπροσωπεύει τη σύγκλιση των τριών χωρών μετά τις 30 Ιουνίου, τόσο στην περιοχή της Μεσογείου όσο και στους διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Ν. Μπαντρ διευκρίνισε ότι ο πολιτικός και οικονομικός συντονισμός μέσω της Συνόδου Κορυφής εκφράζει μια βασική συμφωνία συμφερόντων και κοινές κατευθύνσεις όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων, όπως είναι οι βλέψεις της Τουρκίας ή άλλων χωρών της περιοχής, καθώς και η συνέχιση του παλαιστινιακού προβλήματος λόγω της ισραηλινής αδιαλλαξίας.

Η εφημερίδα «Al-Dostour», σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο: «Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, για την αντιμετώπιση των τουρκικών πειρατικών πράξεων για το αέριο της Μεσογείου», αναφέρει ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, πέραν των συζητήσεων για τις περιφερειακές σχέσεις και τους τρόπους ανάπτυξής τους, θα ασχοληθεί και με τους τρόπους αντιμετώπισης των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα ΜΜΕ για τη «Σύνοδο Κορυφής της Ενέργειας», η οποία πραγματοποιείται για την επίτευξη περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας ότι διεθνή έντυπα και ειδησεογραφικά πρακτορεία επαίνεσαν τον ρόλο του Αιγύπτιου προέδρου στην επίλυση της κρίσης μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, όσον αφορά τα δικαιώματα φυσικού αερίου στην περιοχή, μετά την είσοδο του «Barbaros» για έρευνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Η «Al-Dostour» αναφέρεται, επίσης, στις κατηγορίες τουρκικής δημοσιογραφικής ιστοσελίδας ότι η Κύπρος εργάζεται για την εμβάθυνση των διαφορών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, ειδικότερα μετά τις ειδήσεις για εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο.

Κάποιες πλευρές, κατά την εφημερίδα, θεωρούν ότι αυτός είναι ο σκοπός διαμεσολάβησης της Αιγύπτου μεταξύ των δύο πλευρών, εννοώντας την Κύπρο και την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη: Αντίποινα ασκήσεων
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014, 00:59

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014, 17:56