Θερμό σκηνικό διαμορφώνεται στην Κύπρο, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Λευκωσία αλλά και της διεξαγωγής ΝΑΤΟϊκής άσκησης με τη συμμετοχή Τουρκίας, ΗΠΑ, Βρετανίας και Πακιστάν, στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την άσκηση αυτή με την ονομασία «Mavi Balina» (σ.σ. γαλάζια φάλαινα), η οποία δεν αναφέρεται στηνΜεγάλης κλίμακας άσκηση δυνάμεων της Κύπρου και της Ελλάδας, διεξήχθη την Τετάρτη, κάτω από άκρα μυστικότητα ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, τόσο η «Milliyet» όσο και το πρακτορείο «arca -HABER AJANSI» χαρακτηρίζουν «καυτή».

Την ίδια ώρα στην Άγκυρα, ανακοινώνεται η επίσκεψη του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών καθώς και ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών Σαμαρά-Νταβούτογλου.

Μυστική άσκηση Ελλάδας-Κύπρου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγάλης κλίμακας άσκηση δυνάμεων της Κύπρου και της Ελλάδας, διεξήχθη την Τετάρτη, κάτω από άκρα μυστικότητα, εν όψει της άφιξης του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Λευκωσία. Η άσκηση περιελάμβανε ακόμα και ρίψεις αλεξιπτωτιστών, καθώς και πτήσεις ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.

Πρόκειται για μία συνδυασμένη άσκηση, η μεγαλύτερη από την εποχή του «Νικηφόρου», μεταξύ της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας που διεξήχθη σε διάφορα πεδία βολής της Εθνικής Φρουράς, από το Καλό Χωριό μέχρι το Μαζωτό. Στόχος της άσκησης ήταν η δοκιμασία του συντονισμού μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και των ανακλαστικών της ελληνικής δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Στην άσκηση η οποία άρχισε τα ξημερώματα έλαβε μέρος το σύνολο των μέσων της Ε.Φ. άρματα μάχης, αντιαρματικά στοιχεία, πυροβολικό, ενώ δεκάδες Έλληνες αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν άλμα σε εικονική ζώνη μάχης.

Τα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έριξαν δεκάδες αλεξιπτωτιστές σε διαδοχικές ρίψεις από τις 10 π.μ. μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι μεταξύ Μαζωτού και αεροδρομίου της Λάρνακας, προς ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων Εθνοφρουράς και ΕΛΔΥΚ, οι οποίες ασκούντο σε σενάρια καταστροφής αεροπρογεφυρώματος, συντεταγμένης υποχώρησης και εξαπόλυσης αντεπίθεσης.

Προηγήθηκε η διέλευση και μαχητικών F-16 της Ελληνική πολεμικής αεροπορίας και άλλων τεσσάρων μαχητικών του Ισραήλ, τα οποία μάλιστα προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση «Αντρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Το σενάριο προέβλεπε παράλληλα και αντεπίθεση από τις επιλαρχίες τεθωρακισμένων της ΕΦ, αλλά και από την επιλαρχία μάχης ΕΛΔΥΚ M48A5 της, σε μία περιοχή που εκτείνεται από το Ζύγι μέχρι το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Κοινές ασκήσεις Τουρκίας, ΝΑΤΟ και Πακιστάν στη Μεσόγειο

Στον αντίποδα της ελληνοκυπριακής άσκησης, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν σε ρεπορτάζ ότι από την 6η Νοεμβρίου έως τις 14 του μηνός, θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας, του ΝΑΤΟ και του «φίλιου» Πακιστάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην άσκηση με την επονομασία «Μαβί Μπαλίνα 14», δηλαδή «Γαλάζια Φάλαινα», η οποία θα διεξαχθεί με πραγματικά πυρά («sıcak tatbikat»), η Τουρκία θα συμμετάσχει με εννέα πολεμικά πλοία και δύο πολεμικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τουρκικού Επιτελείου Ναυτικού, στη μεγάλη αυτή αεροναυτική άσκηση θα λάβουν μέρος οι τουρκικές κορβέτες, Büyükada, (Πρίγκηπος), Gediz, Göksu και Gökçeada, (Ίμβρος) και οι φρεγάτες, Anafartalar, Çanakkale, Atılay και Batıray.

Σχολιάζουν ακόμη ότι η Τουρκία επέλεξε αυτή την περιοχή για την άσκηση για να δοθεί απάντηση στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου στην περιοχή.


(To δημοσίευμα της Milliyet)


(Πακιστανικά ΜΜΕ για την κοινή άσκηση)

Τουρκικό σόου με το «Barbaros»

Τηλεοπτικό συνεργείο του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού NTV ανέβηκε στο κατάστρωμα της τουρκικής φρεγάτας Gelibolu, η οποία συνοδεύει το σεισμογραφικό «Barbaros», το οποίο έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ διεξάγοντας έρευνες στα Οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τουρκική φρεγάτα ουσιαστικά δεν επιτρέπει σε κανένα πλοίο να πλησιάσει το «Βarbaros», καθότι το τουρκικό ερευνητικό έχει ποντίσει καλώδια για τις έρευνές του στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο βίντεο Τούρκος αξιωματικός εξηγεί στον δημοσιογράφο πως τα πλοία πρέπει να μένουν σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων και από τις δύο πλευρές του και έξι μιλίων από τη πρύμνη του.

Οι κόκκινες γραμμές απεικονίζουν τις περιοχές όπου διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις η Κυπριακή Δημοκρατία, με τις δεσμευμένες περιοχές -από τις δύο πλευρές- να συμπίπτουν, όπως σχολιάζει ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Με πράσινους κύκλους φαίνεται το σημείο όπου βρίσκονται το «Βarbaros» και η φρεγάτα Gelibolu κατά τις ώρες του ρεπορτάζ. Πρόκειται για την είσοδο στην περιοχή του Οικοπέδου 3, όπου διεξάγει έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Βενιζέλος στην Άγκυρα εν μέσω κρίσης στις συνομιλίες του Κυπριακού

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα μεταβεί στην Τουρκία «αργότερα μέσα σ΄αυτό τον μήνα». Την είδηση ανακοίνωσε στην Άγκυρα, σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεσλιούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια ενημερωτικής συσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Την είδηση εικονογραφεί με την φωτογραφία του Βενιζέλου να μιλά στη Βουλή, χωρίς να αναφέρεται στην γνωστή δήλωση που έκανε για την κρίση που δημιουργεί η Τουρκία με την αποστολή του «Βarbaros».

Όπως γράφει η ιστοσελίδα «hurriyetdailynews.com», «η επίσκεψη Βενιζέλου στην Τουρκία στα τέλη Νοεμβρίου θα ποραγματοποιηθεί ενώ οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν παγώσει λόγω της διαφοράς για τις φυσικές πηγές της νήσου».

«Σκοπεύουμε να δώσουμε μεγάλη ώθηση στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Άγκυρα αργότερα αυτό τον μήνα. Τούρκοι και Έλληνες αξιωματούχοι επίσης, προωθούν τις συνομιλίες σε ζητήματα σχετικά με το Αιγαίο και την υφαλοκρηπίδα», είπε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο Τσαβούσογλου.

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεσλιούτ Τσαβούσογλου

«Ωστόσο, η διαμάχη της Κύπρου επηρεάζει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα», πρόσθεσε. Η «Hurriyet» γράφει ακόμη πως «ο πρωθυπουργός Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με την αυξανόμενη ένταση στην ανατολική Μεσόγειο μετά την αποστολή από την Τουρκία του ερευνητικού σκάφους «Βarbaros», δύο συνοδευτικά πλοία και μία φρεγάτα στην ΑΟΖ, όπου η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση έχει δώσει δικαιώματα εξόρυξης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Η τουρκική ιστοσελίδα, γράφει ότι «οι Ελληνοκύπριοι ανέστειλαν τη συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, λόγω του περιστατικού τον περασμένο μήνα». «Η τουρκική πλευρά δεν αποχωρεί από τις συνομιλίες. Εξακολουθούμε να λαμβάνουμε ενθαρρυντικά μέτρα», είπε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος χαρακτήρισε τους Ελληνοκύπριους «να μην δείχνουν ειλικρινείς».

Το Ισραήλ υποστηρίζει τις έρευνες της Κύπρου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγντόρ Λίμπερμαν δήλωσε πως «η Κύπρος έχει δικαίωμα να ερευνά για πετρέλαιο και αέριο ανοικτά των ακτών της και αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας». Η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού έγινε μετά τη συνάντηση που είχε με τον εΚύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Η Χουριέτ επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ελληνική Κύπρο ως κυρίαρχο κράτος και σθεναρά είναι αντίθετη με τις έρευνες για αέριο και πετρέλαιο, επειδή όπως υποστηρίζει αγνοούνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον φυσικό πλούτο του νησιού».

Ατμόσφαιρα γενικότερης διπλωματικής κρίσης και με τις ΗΠΑ

Οι εξελίξεις στον διπλωματικό τομέα, που δημιουργούν ατμόσφαιρα γενικότερης κρίσης, στην περιοχή δεν γίνονται την καλύτερη εποχή για τις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον. Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί για τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μπάιντεν για τον Ερντογάν, παρά τις διαψεύσεις του Λευκού Οίκου.

Η σύγχυση γύρω από τις παρατηρήσεις του Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία, έχει περιπλακεί, ύστερα από διευκρίνιση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου που αντέστρεψε την άρνηση του Μπάιντεν ότι απολογήθηκε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα που δημιούργησε την παρεξήγηση.

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε ότι απολογήθηκε στην Άγκυρα για τη δήλωση ότι βοηθά το Ισλαμικό Χαλιφάτο και άλλα ριζοσπαστικά στοιχεία στη Συρία. Νωρίτερα, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είχε υποστηρίξει το αντίθετο.

Περιπλέκοντας ακόμη το ζήτημα το εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Josh Earnest έκανε άλλη μία μπερδεμένη δήλωση, υποστηρίζοντας ότι η δήλωση που έγινε από το γραφείο του Μπάιντεν «προσδιορίζεται ως απολογητική».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης