Ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του αφορολογήτου ορίου για την γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά ακινήτων σε περίπτωση αύξησης των αντικειμενικών αξιών, άφησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάστηκε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το αφορολόγητο από τον γονέα προς το παιδί αυξάνεται από τις 95.000 στα 150.000 ευρώ με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, ενώ επανέρχεται το καθεστώς των προοδευτικών φορολογικών συντελεστών από 1%-10%, αντί του ενιαίου 1% που ίσχυε ως τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για απαράδεκτη νομοθεσία που λειτούργησε υπέρ των εχόντων και κατεχόντων, αφού φορολογούσε με το ίδιο ποσοστό ένα ακίνητο στην Ηρώδου Αττικού με ένα στο Κερατσίνι.

Ταυτόχρονα εξήγησε γιατί η κατάθεση του νομοσχεδίου έγινε τόσο σύντομα.
Υποστήριξε ότι κατά το μήνα Δεκέμβριο παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση των πράξεων μεταβιβάσεων σε «ακριβές» ΔΟΥ -Κηφισιάς, Ψυχικού, Μυκόνου, σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευθούν έχοντες και κατέχοντες το «απαράδεκτο καθεστώς της προηγούμενης κυβέρνησης που αποστέρησε τεράστια έσοδα από τα δημόσια ταμεία».

Από την πλευρά της ΝΔ ο εισηγητής Θεόδωρος Καράογλου έκανε λόγο για «έλλειψη σχεδίου και αποφασιστικότητας, ερασιτεχνισμό και παλινωδίες της νέας κυβέρνησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καράογλου είπε ότι με τα μέτρα η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τώρα έσοδα, «αντί τη λήψη μόνιμων μέτρων μείωσης της κρατικής σπατάλης που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού», ενώ υποστήριξε πως οι όποιες ελαφρύνσεις από το νομοσχέδιο για τα χαμηλά εισοδήματα θα εξανεμιστούν από τυχόν αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων.

«Αυτοί που το υποστηρίζουν, δε γνωρίζουν ότι αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, εξετάζεται κάθε φορά και η αύξηση του αφορολογήτου;», απάντησε ο κ. Σαχινίδης.

Ο αγορητής του ΚΚΕ, Νικόλαος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι το κόμμα του χαρακτήρισε και την ισχύουσα ρύθμιση ως σκάνδαλο, «αφού οδηγεί στη φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου» και συμπλήρωσε ότι φορολογείται με πολύ χαμηλό ποσοστό η μεταβίβαση μετοχών και ομολόγων, ενώ υπάρχει ουσιαστικό αφορολόγητο στη μεταβίβαση επιχειρήσεων.

Πάντως το ίδιο επισήμανε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έκανε λόγο για σπασμωδικότητα και προχειρότητα του νομοσχεδίου, αλλά και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι μεταβιβάσεις μέσω χρηματιστηρίου, αλλά και εταιρίες ακινήτων φορολογούνται μόνον με 0,6%.

Ο αγορητής του ΛΑΟΣ, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, εξέφρασε επιφυλάξεις μιλώντας για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου, λόγω της αναδρομικής ισχύος που έχουν οι διατάξεις του.

Ο υφυπουργός κ. Σαχινίδης έσπευσε να απαντήσει ότι στο πλαίσιο του διεξαγόμενου διαλόγου για τις ευρύτερες αλλαγές στο φορολογικό, μελετάται το όλο θέμα για τις εταιρίες ακινήτων και τη φορολόγηση μετοχών και τίτλων.

Αντίθετοι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ήταν και οι εκπρόσωποι των φορέων που κλήθηκαν ενώπιον της επιτροπής για να εκφέρουν τις απόψεις τους.

Ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων είπε ότι το μεγάλο αγκάθι στο νομοθέτημα είναι ο συνυπολογισμός και των παλαιών γονικών παροχών που έχουν γίνει από το 1990 για το ύψος του αφορολόγητου, ενώ θα έπρεπε να ανατρέξει στο τέλος του 2007, όταν άρχισε το νέο καθεστώς φορολόγησης με ενιαίο συντελεστή 1%.

Έκρινε ότι δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως η ακίνητη περιουσία, η φορολόγηση των εταιρικών μεριδίων και των μετοχών και άλλων μέσων αποθησαύρισης πλούτου.
Τελικά, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην επιτροπή μόνο από το ΠΑΣΟΚ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης