Ήταν φανερό από την παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πως τα πράγματα στον χώρο του Κινήματος Αλλαγής είναι εξαιρετικά ρευστά. Η σχεδόν ταύτιση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο και μάλιστα αμέσως, αναταραχές στην κοινοβουλευτική ομάδα.Ο Δημήτρης Κρεμαστινός έθεσε την Πέμπτη θέμα συζήτησης του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την άμεση και επιθετική αντίδραση του βουλευτή Ακαρδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος εις τη συνέχεια φέρεται να εισηγήθηκε ακόμη και τη διαγραφή στελεχών του ΚΙΝΑΛ που τάσσονται υπέρ του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο δε μάλλον για όσα στελέχη σκέφτονται θετικά ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών. Ως γνωστόν ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος φέρεται να προσανατολίζεται προς θετική ψήφο στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών και εν πάση περιπτώσει ο καθορισμός της τελικής του στάσης θα αποφασιστεί από τα πολιτικά όργανα της ΔΗΜΑΡ. Στην αναταραχή πρέπει να προστεθεί και μία αμφίσημη τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος με δήλωσή του την Τετάρτη το βράδυ φέρεται να προσπαθεί να εξορκίσει φυγόκεντρες δυνάμεις στο ΚΙΝΑΛ. Επισημαίνεται, πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι βουλευτής αλλά ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει τοποθετηθεί θετικά έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα και από τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης συνεδριάζει σε κλίμα σύγχυσης η ηγεσία του Ποταμιού με τον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος ήδη φέρεται να έχει συμφωνήσει να συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές, να απειλεί πως θα εγκαταλείψει το Ποτάμι αν βουλευτές του κόμματους ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Κατά της συμφωνίας έχει ταχθεί και ο βουλευτής Γ. Αμυράς ενώ υπέρ της συμφωνίας έχουν τοποθετηθεί οι Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς ενώ ο Σπύρος Λυκούδης διατηρεί μία αμφίσημη στάση.

Τέλος ως προς τις διεργασίες στα κόμματα θα πρέπει να προστεθεί και η παραίτηση από τους Ανεξάρτητους Έλληνες της Μαρίνας Χρυσοβελώνη νυν υφυπουργού Εσωτερικών η οποία ωστόσο δεν είναι βουλευτής. 

Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό θα πρέπει ενδεχομένως να αναφερθεί πως έντονα προβληματισμένος για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ φέρεται να είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος για λόγους τακτικής δεν θα επιθυμούσε τη διάλυση του ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ενσωματώσει ένα μέρος της κεντροαριστεράς όπως κατέδειξε με την πολύ πρόσφατη ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής ενώπιον ενός πολυσυλλεκτικού ακροατηρίου με άτομα που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και τους πρώην εκσυγχρονιστές του Κώστα Σημίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναμένεται να ενταθούν οι διεργασίες στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης (εκτός βεβαίως του ΚΚΕ) τις αμέσως επόμενες ημέρες και όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης