Σκάνδαλο μεγατόνων στην Θεσπρωτία, με πρωταγωνιστή τον Νομάρχη Βασίλη Γιόγιακα, που εξελέγη με την Νέα Δημοκρατία, αποκαλύπτει η «Zougla.gr».
Ο Νομάρχης κατηγορείται από τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας (και πρώην αντινομάρχη) Θωμά Δήμα, για χρηματισμό από ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να τους ανατεθούν δημόσια έργα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την υπόθεση, ενημερώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου ο τοπικός βουλευτής, αλλά και Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Κυβέρνησης, κ. Μπέζας, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ζαγορίτης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, και το πρωθυπουργικό γραφείο στο Μαξίμου.

Κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από τον Θωμά Δήμα στον Εισαγγελέα, αλλά η ανακριτική διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα -και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2008 έως και τον Αύγουστο του 2009.

Το χρονικό του χρηματισμού

Ο Θωμάς Δήμας, οργανωμένο μέλος της Νέας Δημοκρατίας από τα γεννοφάσκια του, πρόεδρος της ΝΟΔΕ του κόμματος στη Θεσπρωτία, ήταν από εκείνους που πρότειναν τον γνωστό γιατρό της Ηγουμενίτσας και εύρωστο οικονομικό παράγοντα της περιοχής με ευρύ κύκλο οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ξενοδοχείο (τώρα κτίζει και δεύτερο), ως υποψήφιο για το αξίωμα του Νομάρχη της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιλογή αποδεικνύεται σωστή και ο συνδυασμός του Βασίλη Γιόγιακα κερδίζει τις νομαρχιακές εκλογές. Ο Θωμάς Δήμας εκλέγεται και αυτός νομαρχιακός σύμβουλος και ο εκλεγμένος πλέον νέος Νομάρχης τον τοποθετεί στη θέση του Αντινομάρχη.

Από τους πρώτους μήνες της νομαρχιακής θητείας, ο Θωμάς Δήμας αρχίζει να παρατηρεί συμπεριφορές στη Νομαρχία που δεν συνάδουν με το πνεύμα «σεμνότητα και ταπεινότητα» που έχει εξαγγείλει ο Κώστας Καραμανλής. Παρατηρώντας προσεκτικότερα ο βετεράνος πια του κομματικού μηχανισμού στον Νομό, αντιλαμβάνεται και ορισμένες κινήσεις του Νομάρχη που του βάζουν ψύλλους στ’ αυτιά.

Αρχίζει να παρακολουθεί μεθοδικότερα τις επαφές του Νομάρχη. Για τις ανησυχίες του αυτές, ο Θωμάς Δήμας ενημερώνει με διακριτικότητα κομματικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τον τοπικό βουλευτή κ. Μπέζα.

Οι «ανησυχίες» του αυτές δεν εισακούγονται. Είναι φθινόπωρο του 2007 και ο Θωμάς Δήμας αποφασίζει να μιλήσει ο ίδιος στον Νομάρχη. Η συζήτηση είναι αποκαλυπτική, όταν ο Αντινομάρχης αναφέρεται σε δύο συγκεκριμένες Περιβαλλοντικές Μελέτες που πρέπει να προκηρυχθούν.
Ο Νομάρχης τον αιφνιδιάζει λέγοντάς του «Προχώρα …προχώρα… θα μοιραστούμε τα λεφτά». Οι υποψίες του Θωμά Δήμα γίνονται πλέον βεβαιότητα. Επιμένει, και σε μία δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντηση επανέρχεται στην διαδικασία προκήρυξης των δύο μελετών για να ακούσει για δεύτερη φορά τον Νομάρχη να τον προτρέπει να συνεχίσει την δουλειά. Πλησιάζουν πια Χριστούγεννα του 2007. Ο Θωμάς Δήμας παίρνει τις αποφάσεις του.

Στα πράσα

Ο Θωμάς Δήμας είναι πολύ παλιός στο κομματικό κουρμπέτι. Ξέρει πώς πρέπει να μεθοδεύει καταστάσεις. Παραμονές Χριστουγέννων κλείνει ένα ραντεβού με τον Νομάρχη σε καφετέρια. Εκεί πέφτουν οι μάσκες. Ο Νομάρχης, πιστεύοντας πως ο κομματικός φίλος του και συνεργάτης είναι μέσα στο κόλπο, αποκαλύπτει ονόματα εταιρειών και ομιλεί για ποσοστά. Ο Νομάρχης είναι ο κύριος του 10%.

Την επομένη, ο Θωμάς Δήμας επισκέπτεται τον Νομάρχη στο γραφείο του στην Νομαρχία. Εκεί του δίνει έναν φάκελο με χρήματα. Κάτι σαν προκαταβολή. Κάτι σαν μέρος της συνολικής μίζας. Τα χρήματα ανήκουν στον Θωμά Δήμα. Τα σήκωσε από την Τράπεζά του. Ο Νομάρχης τα παίρνει. Ο Αντινομάρχης εξέρχεται της Νομαρχίας. Φεύγει για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του στη Γερμανία. Επιστρέφει για τα Θεοφάνεια.

Επιχειρεί να συναντηθεί με τον βουλευτή και υφυπουργό κ. Μπέζα, αλλά εκείνος τον αποφεύγει. Υποβάλλει την παραίτησή του από Νομαρχιακός Σύμβουλος και αναχωρεί για την Αθήνα.

Πρώτος του σταθμός ο κ. Μπέζας -και πάλι. Ο Υφυπουργός τον αποφεύγει. Δεύτερος σταθμός η Ρηγίλλης. Ας μην ξεχνάμε πως ο Δήμας είναι πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας. Κομματικό στέλεχος, δηλαδή. Στο μεσοδιάστημα έχει στείλει επιστολή, και μάλιστα με απόδειξη παραλαβής, στο Μαξίμου. Είναι ο ίδιος ο κ. Ζαγορίτης που του κλείνει ραντεβού στις πέντε το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος. Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας τον ακούει προσεκτικά. Στο τέλος απλά τον συμβουλεύει να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Την επομένη μεταβαίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Τον υποδέχεται η ιδιαίτερη συνεργάτης του Υπουργού, η κυρία Παπαϊωάννου, η οποία και παραλαμβάνει τον φάκελο με τα πειστήρια που αποδεικνύουν την ενοχή του Νομάρχη Θεσπρωτίας. Ο Θωμάς Δήμας, σίγουρος ότι έχει επιτελέσει το κομματικό του καθήκον, επιστρέφει στην Ηγουμενίτσα.
Μετά από λίγες ημέρες λαμβάνει έναν φάκελο με μία επιστολή του Γενικού Διευθυντή του γραφείου του Προκόπη Παυλόπουλου. Δια της επιστολής αυτής ο κ. Δήμας, πρόεδρος της ΝΟΔΕ, πρώην αντινομάρχης, καλείται να καταθέσει όσα στοιχεία διαθέτει στον Εισαγγελέα και τον Περιφερειάρχη. Η Κυβέρνηση και το κόμμα νίπτουν τας χείρας των. Ο Δήμας επισκέπτεται τον δικηγόρο του και συντάσσουν από κοινού μηνυτήρια αναφορά κατά του Νομάρχη Βασίλη Γιόγιαγκα. Με εντολή Εισαγγελέα καταθέτει στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Είναι άνοιξη του 2009. Έναν μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές, ο Θωμάς Δήμας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ καθώς και σε αυτά των Ιωαννίνων. Ξεμπροστιάζει τον Νομάρχη. Αμέσως μετά υποβάλλει την παραίτησή του από πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας. Ο Εισαγγελέας τον καλεί εκ νέου. Έκτοτε ο Θωμάς Δήμας αναμένει στο ακουστικό του.

Η υπόθεση χρηματισμού του Νομάρχη Θεσπρωτίας έφθασε και στη Βουλή με την ευκαιρία της υπόθεσης Παυλίδη. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σκάνδαλο της Θεσπρωτίας. Ο Νομάρχης Βασίλης Γιόγιαγκας που πιάστηκε στα πράσα να χρηματίζεται από τον ίδιο τον συνεργάτη του, στη Νομαρχία και το κόμμα ζεί και βασιλεύει. Το μοναδικό θύμα αυτής της υπόθεσης είναι η «σεμνότητα και η ταπεινότητα και η πάταξη της διαφθοράς» που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης