Δύο νομοσχέδια-φωτιά φέρνει την Πέμπτη το πρωί η κυβέρνηση, υπό την πίεση των δανειστών που θέλουν εντός 48ώρου να έχουν τελειώσει όλα, αλλιώς θα αναβληθεί εκ νέου το αυριανό EuroWorking Group – άρα και η έγκριση της δόσης 2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο νομοσχέδια- φωτιά φέρνει την Πέμπτη το πρωί η κυβέρνηση, υπό την πίεση των δανειστών που θέλουν εντός 48ώρου να έχουν τελειώσει όλαΤο ένα αφορά στο μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και θα έρθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ώστε να ψηφιστεί την Κυριακή, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από την ΕΚΤ των αποτελεσμάτων των stress tests των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Την Πέμπτη, επίσης με τη διαδικασία του επείγοντος, θα εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες που έχει η Αθήνα, ώστε να δείξει την καλή πρόθεση στο EuroWorking Group και τους δανειστές. Τέτοιες εκκρεμότητες είναι η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας, ώστε η χώρα μας να σταματήσει να καταβάλλει σημαντικά πρόστιμα στον τομέα της ενέργειας, το θαλάσσιο μέτωπο της λιμενικής ζώνης των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα που εξαιρείται από την παραχώρηση του ΟΛΠ, εφαρμοστικές διατάξεις και διορθώσεις σε σχέση με το πρώτο πακέτο μέτρων.

Αυτές τις ώρες επικρατεί «πυρετός» διαβουλεύσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και παραγόντων του ΥΠΟΙΚ που συνεργάζονται στενά προκειμένου να συγγραφούν οι τελικές ρυθμίσεις των νομοσχεδίων με έμφαση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τη βοήθεια του Νοτιοκορεάτη συμβούλου του Βαρουφάκη

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παραβρέθηκε και ο γνωστός -πρώην σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη και νυν σύμβουλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου- Νοτιοκορεάτης Γκλεν Κιμ.

Η παρουσία του σε συνόδους κορυφής δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και σε Eurogroup στο πλευρό των Βαρουφάκη-Τσακαλώτου είχε εγείρει απορίες και πληθώρα δημοσιευμάτων σχολίαζε τον ρόλο που διαδραματίζει, τα προσόντα -που πράγματι διαθέτει- και τις αμοιβές που εισπράττει.

Ο Γκλεν Κιμ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», είχε καθοριστικό ρόλο στις συνομιλίες Αθήνας – Βρυξελλών, κατά το τελευταίο διάστημα των διαπραγματεύσεων.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Lehman Brothers φέρεται ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά την αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη και τη διαδοχή του από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Deutsche Welle», μόνο διακοσμητικός δεν πρέπει να θεωρείται ο ρόλος του 52χρονου «μυστηριώδους» συμβούλου κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων.

Την ερχόμενη εβδομάδα στην κυβερνητική επικοινωνιακή ατζέντα -προφανώς και με πολιτικά κριτήρια- είναι η ευρεία ανάδειξη του προσφυγικού. Κυβερνητικά στελέχη θα έχουν συσκέψεις με συναρμόδιους φορείς, ενώ κατά πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς, που φτάνει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, θα επισκεφθούν κέντρα υποδοχής στα νησιά.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης