Ο  «σώζων εαυτόν σωθήτω», επικρατεί, όπως φαίνεται, στη Χρυσή Αυγή μετά την απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου ο οποίος  κράτησε για τον εαυτό του τις ιδεολογικές αρχές της οργάνωσης και τις ποινικές ευθύνες για την εγκληματική δράση της, αποτινάσσοντας από πάνω του  τις κατηγορίες που μπορεί να τον οδηγήσουν στη φυλακή.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της τετράωρης απολογίας του προσπάθησε να διασώσει  το πολιτικό του μέλλον, υπερασπίζοντας τις ιδεολογικές θέσεις της οργάνωσης που θα του επιτρέψουν να εξακολουθήσει να κατέχει  τον ηγετικό του ρόλο στο κόμμα. Στην προσπάθειά του αυτή δεν δίστασε να «θυσιάσει» τα μέλη της ΤΟ στη Νίκαια που φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Την ίδια στάση έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να κρατήσει ακόμη και για  τους συγκατηγορουμένους του πρώην βουλευτές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχα να αντιμετωπίσω και να  αμυνθώ για τον εαυτό μου και το κόμμα..», τόνισε με νόημα ο «αδιαφιλονίκητος» αρχηγός της Χρυσής Αυγής ο οποίος συνεχίζοντας άρχισε να αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας όλους εκείνους που  θεωρεί ότι μπορεί να τον παρασύρουν στην καταδίκη. «: Απομακρύνθηκαν όσοι ήταν μέλη, τους άλλους τι να τους κάνω…», συμπλήρωσε, αρνούμενος ότι γνώριζε καν το Γιώργο Ρουπακιά, τον οποίο χαρακτήρισε οπαδό της Χρυσής Αυγής.

Απολογούμενος ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποδείχτηκε …κατώτερος των προσδοκιών που έτρεφαν μέσα τους πολλοί από τους συγκατηγορουμένους τους οι οποίοι αισθάνθηκαν όχι μόνο να τους  αφήνει ακάλυπτους αλλά και να τους πετάει σαν …την τρίχα από το ζυμάρι για να καταφέρει να γλυτώσει ο ίδιος τα χειρότερα.

Αρνούμενος  την ύπαρξη ταγμάτων εφόδου αλλά κάθε πράξη βίας , ο κατά τα άλλα πανίσχυρος αρχηγός της Χρυσής Αυγής, φάνηκε αρκετά «μελετημένος» στην απολογία του ενώ δεν δίστασε να απαξιώσει τους  συνοδοιπόρους του στο κόμμα, για να πείσει πως δεν διηύθυνε μόνος του και πολύ περισσότερο μαζί τους, εγκληματική οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, ο Ν. Μιχαλολιάκος  χαρακτήρισε τον Δημ. Κουρούτση “παλαιοκομματικό και Μαυρογιαλούρο” , τον Στ. Μπούκουρα “πρώην Πασόκο  που πουλούσε τυρόπιτες και πεϊνιρλί στο Περιστέρι ” και τον Κ. Μπαρμπαρούση “βοσκό που έβοσκε πρόβατα στην Αιτωλοακαρνανία”. ” Πώς γίνεται να κάνω εγκληματική οργανωση με έναν που πουλούσε τυρόπιτες στο Περιστέρι, ενώ ο άλλος είχε εμπορικό κατάστημα στην Πέλλα;” ανέφερε χαρακτηριστικά .

Ανασκευάζοντας για άλλη μία φορά τα περί πολιτικής ευθύνης που είχε  δηλώσει ότι αναλαμβάνει για τη δολοφονία Φύσσα, ισχυρίστηκε στην απολογία του ήταν …ρητορικό σχήμα και πως εννοούσε το πολιτικό κόστος για αυτήν. Αίσθηση ωστόσο έκανε σε όλους πως επί τέσσερις ώρες δεν είπε ούτε μία φορά το όνομα του Παύλου Φύσσα, αρκούμενος στην καταδίκη της δολοφονίας που, όπως είπε, ουδόλως ωφέλησε τη Χρυσή Αυγή. «Τη δολοφονία στο Κερατσίνι την καταδίκασα από την πρώτη στιγμή… Αλλά μην ξεχνάμε ότι για ανάλογο περιστατικό δεν δικάστηκε ούτε κατηγορήθηκε ποτέ η ΟΝΝΕΔ ή η ΝΔ», πρόσθεσε.

Ο  γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής  παρουσίασε λίγο πολύ ως …ασύντακτη τη δομή της οργάνωση  για να δείξει πως όχι  μόνο  δεν υπήρχε συνοχή  σ’ αυτή αλλά επιπλέον αποτελείτο από ένα «ετερόκλητο πλήθος».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέμεινε ότι τόσο αυτός όσο και το κόμμα δεν έχει σχέση με τη δολοφονία Φύσσα, διαψεύδοντας εμμέσως πλην σαφώς το  Γιώργο Πατέλη πως η κινητοποίηση το μοιραίο βράδυ μέσω SMS είχε σκοπό τη διανομή φυλλαδίων ενόψει της ομιλίας του,  τα επόμενα εικοσιτετράωρα. ” Μου φάνηκε περίεργο ” είπε και συνέχισε “Στο μυαλό μου ήμουν διστακτικός δεν είχα αποφασίσει ότι θα κάνω την ομιλία . Λόγω των γεγονότων με το ΠΑΜΕ ήθελα ησυχία”.

Όταν δε ρωτήθηκε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής γιατί του φάνηκε  παράξενο που θα μοίραζαν τρικάκια, εκείνος απάντησε με νόημα: «Γιατί αυτά γίνονται συνήθως μεσημέρι…», αφήνοντας έκθετο το Γιώργο Πατέλη . Μαζί του βέβαια  και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης στην Νίκαια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης