Ο "πανικός" του κυρίου Μπέζα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013, 14:45


Πανικός και αμηχανία. Σπασμωδικές κινήσεις και λανθασμένες πολιτικές. Έλλειψη ψυχραιμίας και βιαστικές αποφάσεις εν μέσω της επικοινωνιακής καταιγίδας που είχε ξεσπάσει το 2008 στη σκιά του «σκανδάλου» του Βατοπεδίου.

Τα παραπάνω αποτελούν μονάχα μία πτυχή από το πολιτικό θρίλερ που εξελίχθηκε εκείνη την περίοδο και είχε ως πρωταγωνιστές υπουργούς, δημοσιογράφους και αυλικούς.

Άπαντες αγνοούσαν (;) ότι η κατοχή της λίμνης Βιστωνίδος απεδόθη από το ελληνικό Δημόσιο, που την κατείχε μη νομίμως, στη Μονή Βατοπεδίου με σύμβαση του 1930, η οποία συνήφθη κατ’ εξουσιοδότηση δυνάμει του νομοθετικού διατάγματος 8/4/24.

Ο πρώτος ο οποίος βιάστηκε - εν μέσω πανικού - να ακυρώσει όλες τις αποφάσεις που αναγνώριζαν τα δικαιώματα κυριότητας της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου στη Βιστωνίδα και στις παραλίμνιες εκτάσεις, ήταν ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας.

Τον Οκτώβριο του 2008, δύο μήνες αφότου είχε ξεσπάσει το ιερό «σκάνδαλο», με μια κίνηση που γεννά πολλά ερωτήματα, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών και νυν υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου υπουργική απόφαση 1098315/6443/Α0010, ανακαλεί τις εγκριτικές αποφάσεις που αναγνώριζαν τα δικαιώματα κυριότητας της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου στις επίμαχες εκτάσεις καθώς και τα δύο πρωτόκολλα παράδοσης - παραλαβής.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκου Κοντού, με τον οποίο επικοινώνησε η δημοσιογραφική ομάδα του «Κίτρινου Τύπου» και της «Ζούγκλας». «Ο κ. Μπέζας λειτούργησε υπό καθεστώς πανικού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντός.


Παρέμβαση στη χθεσινή εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου έκανε και η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη:Το χρονικό μίας ακατανόητης υπουργικής απόφασης

Κατά τα έτη 2002 και 2003 με την υπ’ αριθμόν 46/2002 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας προβλέπεται να περιέλθει στην απόλυτη κυριότητα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου η λίμνη Βιστωνίδα. Επιπροσθέτως, με την υπ’ αριθμόν 17/ 2002 γνωμοδότηση, αναγνωρίζεται η κυριότητα της Μονής επί των παραλίμνιων εκτάσεων, συνολικού εμβαδού 25.000 στρεμμάτων, και των δύο νησίδων Αγίου Νικολάου και Παναγίας Παντάνασσας της λίμνης Βιστωνίδος.

Τέλος, με την υπ’ αριθμόν 26/1998 γνωμοδότηση και η νησίδα Άντα Μπουρού δύναται να περάσει στην αποκλειστική κυριότητα της Μονής.

Οι τρεις αυτές γνωμοδοτήσεις έτυχαν αποδοχής από τους εκάστοτε υφυπουργούς Οικονομικών με αντίστοιχες αποφάσεις… Η παράδοση της κυριότητας των επίμαχων εκτάσεων πραγματοποιήθηκε με δύο πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής, με ημερομηνία το ένα 11 Δεκεμβρίου 2002 και το άλλο 25 Ιουνίου 2003, τα οποία και εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 12 του Αναγκαστικού Νόμου 1539/1938, σε εκτέλεση των παραπάνω υπουργικών αποφάσεων.Σύμφωνα λοιπόν με τον κομβικό Νόμο 1539/1938 άρθρο 12, «Περί Προστασίας Δημοσίων Κτημάτων», «εάν το Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων γνωμοδοτήσει υπέρ της αποδόσεως του αιτούμενου ακινήτου ως ανήκοντος εις τον υποβάλλοντα την αίτησιν, εγκρίνει δε την απόδοσιν εν όλω ή εν μέρει ο υπουργός των Οικονομικών, ενεργείται διά πρωτοκόλλου παραδόσεως υπό του οικονομικού εφόρου ή άλλου δημοσίου υπαλλήλου, οριζομένου υπό του υπουργείου των Οικονομικών, εντός ενός μηνός από της εγκρίσεως, η διαδικασία μεταβίβασης του Δημοσίου προς τρίτους».

Με αυτά τα πρωτόκολλα οριστικοποιήθηκε η μεταβίβαση από το Δημόσιο στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου όλων των διεκδικούμενων εκτάσεων.

Τα πρωτόκολλα παράδοσης - παραλαβής υπεγράφησαν παρουσία εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου, ενώ έγιναν και οι σχετικές σημειώσεις στα αρμόδια Υποθηκοφυλακεία Ξάνθης και Ροδόπης, ενέργειες που καθιστούν τις διαδικασίες της μεταβίβασης οριστικές και αμετάκλητες.

Το 2006, με δελτίο Τύπου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επί υπουργίας Ευάγγελου Μπασιάκου και υφυπουργίας Αλέξανδρου Κοντού, ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής των 25.000 στρεμμάτων μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής.

Δύο χρόνια μετά το δελτίο Τύπου και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2008, δύο μήνες αφότου είχε ξεσπάσει ήδη το σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, ο κ. Μπέζας αποφάσισε να ακυρώσει τις παραπάνω γνωμοδοτήσεις με υπουργική απόφαση.Το zougla.gr από χθες έχει επικοινωνήσει με τον υφυπουργό και αναμένει την επίσημη τοποθέτησή του, ώστε να διευκρινιστεί επακριβώς ο λόγος για τον οποίο προέβη σε αυτήν την κίνηση.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013, 15:00