Ένα master plan, με άξονά του την έξοδο της Ευρωζώνης από τη διετή κρίση, ετοιμάζουν οι επικεφαλής τεσσάρων ευρωπαϊκών θεσμών, σε μία ύστατη προσπάθεια ανώτερων αξιωματούχων να βρουν τη φόρμουλα για τη συνολική επίλυση του προβλήματος της ζώνης του ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στις προτάσεις -για τη 17μελή Ευρωζώνη- που εξετάζουν οι ανωτέρω ιθύνοντες είναι και:

  • η ενίσχυση των εξουσιών των θεσμών της Ε.Ε., έναντι της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών
  • η εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών πολιτικών, σε επίπεδο ευρωπαϊκό
  • η δημιουργία πανευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής για τις τράπεζες, με πρωτόγνωρες εξουσίες.

Τέλος, υπάρχει επεξεργασία σειράς προτάσεων που άπτονται του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σ’ αυτό το πλαίσιο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συνάντηση που θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Επισήμως, η συνάντηση αφορά στα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την προετοιμασία για την επόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Οι έντονες ζυμώσεις πραγματοποιούνται την ώρα που ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπει στην ατζέντα, αν η Αθήνα αποτύχει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας, ενώ ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος τονίζει ότι η Γερμανία έχει 3 μόνο μήνες για να αντιμετωπίσει την κρίση του ευρώ.

Ο δισεκατομμυριούχος, μάλιστα, επισημαίνει ότι η Γερμανία και η κεντρική της τράπεζα είναι απίθανο να βγάλουν την Ευρωζώνη από την κρίση χρέους μέσα σε τρεις μήνες, αλλά, έπειτα από αυτό το διάστημα, θα είναι πολύ αργά.

Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Trento της Ιταλίας, ο Σόρος τόνισε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη, την οποία προσδιόρισε ως μια κρίση κρατικού χρέους και ως μια τραπεζική κρίση, άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους, απειλεί να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δημιουργήσει μια «χαμένη δεκαετία», όπως η Λατινική Αμερική στη δεκαετία του 1980.

«Μια παρόμοια τύχη αναμένει τώρα την Ευρώπη. Αυτή είναι ευθύνη που η Γερμανία και οι άλλες πιστώτριες χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν. Αλλά δεν φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει» πρόσθεσε.

Ο Σόρος αναμένει από τις ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου να προκύψει μια κυβέρνηση πρόθυμη να τηρήσει τις τρέχουσες συμφωνίες διάσωσης. «Η ελληνική κρίση πιθανότατα θα καταλήξει στην κορύφωσή της μέχρι το φθινόπωρο. Μέχρι τότε η γερμανική οικονομία θα έχει επίσης αποδυναμωθεί τόσο, που θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την καγκελάριο Μέρκελ να πείσει τη γερμανική κοινή γνώμη να δεχθεί οποιαδήποτε επιπλέον ευρωπαϊκή ευθύνη. Και αυτό είναι που δημιουργεί το παράθυρο των τριών μηνών» επεσήμανε.

Έξοδος της Ελλάδας εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα λιτότητας

Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα μπει στην ατζέντα, αν η Αθήνα αποτύχει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από τη νέα δανειακή σύμβαση που έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε δηλώσεις του στη γαλλική τηλεόραση ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι: «Το ερώτημα θα τεθεί, χωρίς αμφιβολία…. αν οι ίδιοι οι Έλληνες δεν σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους» και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Μοσκοβισί, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ότι, αν κερδίσει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα καταργήσει τη δανειακή σύμβαση, είπε ότι αυτή η θέση «θα περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό» την κατάσταση και παραδέχθηκε ότι ίσως υπάρξουν «αντιδράσεις εδώ κι εκεί» σχετικά με την πιθανότητα η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη.

Πάντως, υπογράμμισε ότι θα εργαστεί για να αποφευχθεί το συγκεκριμένο σενάριο. Αναφερόμενος τέλος στις ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, είπε ότι θα ήταν καλύτερα να χρηματοδοτηθούν από τον ESM, παρά από τις κυβερνήσεις.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης