Αναβρασμός επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και στην «Ιπποκράτους» για τους χειρισμούς στην υπόθεση της συνέντευξης τύπου της Τρόικα την ώρα που υπουργοί και κομματικά στελέχη «φορτώνουν» παραλήψεις και λανθασμένες κινήσεις στον υπουργό οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Δεν είναι καθόλου λίγοι δε που φθάνουν στο σημείο να ζητούν την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επιθυμεί να δώσει την εντύπωση πως αντιδρά εν θερμώ και περιορίστηκε σήμερα να διαλύσει τις πρώτες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με την αμήχανη έως και άστοχη στάση της κυβέρνησης στο ύφος και το ήθος της συμπεριφοράς της Τρόικα κατά την συνέντευξη τύπου της Παρασκευής που μας πέρασε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε σήμερα σε συνεργάτες του στο κόμμα και την κυβέρνηση πώς η ιδέα για την συγκέντρωση 50 δις. ευρώ από την πώληση Δημόσιας περιουσίας (επίκεντρο της παρέμβασης των «Τροϊκανών) , ήταν της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των δανειστών. Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε πώς η κυβέρνηση μιλά για «Αξιοποίηση» και όχι για «πώληση» ελληνικής γης.

Αυτά ως προς τους τύπους διότι ως προς την ουσία, κυβερνητικά στελέχη όπως η Άννα Διαμαντοπούλου παρενέβησαν την Δευτέρα και μάλιστα κλιμάκωσαν την επίθεση τους κατά της Τρόικα. « Δεν καταλαβαίνω το γιατί τρείς υπάλληλοι δίνουν συνέντευξη Τύπου» είπε η Άννα Διαμαντοπούλου εξηγώντας πώς ανακοινώσεις αυτού του επιπέδου και σοβαρότητας αφορούν την κυβέρνηση και μόνον την κυβέρνηση η οποία και προβαίνει σε ανακοινώσεις. Η Άννα Διαμαντοπούλου προχώρησε ακόμη περισσότερο επισημαίνοντας πως όταν πουλάς δημόσια περιουσία μειώνεις μεν το χρέος αλλά χάνεις την περιουσία και πρόσθεσε πώς το ζήτημα αυτό θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτά τα δεδομένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε και αυτούς τους «Τροϊκανούς» ως  «υπαλλήλους» και επανήλθε δηλώνοντας πώς η κυβέρνηση μιλά για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι για πώληση ή εκποίηση.

Το κλίμα επιδεινώθηκε βεβαίως με τις επανωτές επιθέσεις της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή του υπουργού οικονομικών υπό τις παρούσες συνθήκες αν και ζήτησε την παραίτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός οικονομικών βρέθηκε μακριά από αυτήν την διαμάχη αφού συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ECOFIN και του Eurogroup όπου συζητείται το μείζον ζήτημα της διαχείρισης του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης. Ωστόσο όλα δείχνουν πως η λαίλαπα δεν θα καταλαγιάσει, όταν μάλιστα ο αναβρασμός που επικρατεί στην κυβέρνηση και το πολιτικό σκηνικό αποτελεί και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων αλλά και των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων.

Πρόωρες εκλογές

Όπως είναι φυσικό η συμπεριφορά της Τρόικα, η αλαζονία των δανειστών και κυρίως η αμήχανη έως και άστοχη συμπεριφορά των κυβερνητικών μηχανισμών, πυροδότησαν τα σενάρια περί προώρων εκλογών αναγκάζοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον πρωθυπουργό να προβούν στις γνωστές και αναμενόμενες διαψεύσεις. Ωστόσο κανένα από τα προεκλογικά σενάρια που προτείνονται από τα πολιτικά ή τα δημοσιογραφικά γραφεία δεν διαθέτουν το χαρακτηριστικό της αξιόπιστης προοπτικής.

Οι ίδιοι που διοχετεύουν ή ανακυκλώνουν τα εκλογικά σενάρια παραδέχονται αμέσως πώς τόσο για τον Γ. Παπανδρέου όσο και για τον Αντώνη Σαμαρά δεν θα είναι καθόλου εύκολο να διαχειριστούν μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από την στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν δραματική συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης των δύο κομμάτων εξουσίας. Όλες οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν ξεπερνούν αυτή την στιγμή το 50% του συνόλου των προθέσεων των ψηφοφόρων ενώ με αναγωγή το ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνει ποσοστό για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με το Bonus των εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου.

Παρόλα αυτά η συνεχής ανακύκλωση της εκλογολογίας διαμορφώνει πολιτικό κλίμα και το κλίμα προκαλεί ανασφάλειες όχι μόνον στα δύο κόμματα εξουσίας αλλά και στους δανειστές. Υπ’ αυτήν την έννοια ορισμένοι κύκλοι που κατά τεκμήριο χαρακτηρίζονται ως άμεσο περιβάλλον του πρωθυπουργού εξακολουθούν να πιστεύουν πώς ο Γιώργος Παπανδρέου διατηρεί το πλεονέκτημα του εκλογικού αιφνιδιασμού.

Αντίθετα, μεγάλος αριθμός υπουργών θεωρεί πως μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα είχε νόημα μόνον αν είχε διλληματικό χαρακτήρα και πώς σε αυτήν την περίπτωση ο σημερινός πρωθυπουργός δεν διαθέτει περιθώρια για να μπλοφάρει. «Αν θέσει δίλλημα όπως πριν από τις Αυτοδιοικητικές θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι θα το τραβήξει μέχρι το τέλος» επισημαίνουν .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης