Πάνος Λάμπρου: «Εκδικητική λογική παραδειγματισμού η σύλληψη Λυκουρέζου»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 12:18
Πάνος Λάμπρου: «Εκδικητική λογική παραδειγματισμού η σύλληψη Λυκουρέζου»

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Λάμπρου, ο οποίος με αφορμή τη σύλληψη και κράτηση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου κάνει λόγο για «εκδικητική λογική του παραδειγματισμού». Ο Πάνος Λάμπρου, παρότι διευκρινίζει πως ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος δεν είναι του «δικού του κόσμου», επισημαίνει πως δεν «πανηγυρίζει» με τη σύλληψή του, προσθέτοντας πως «υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας».

Στη δήλωσή του ο Πάνος Λάμπρου αναφέρει:

Όταν μαθαίνεις ότι ένας άνθρωπος κρατείται ή «μπαίνει φυλακή», δεν μπορεί να νιώθεις χαρά. Πολύ περισσότερο αν αυτός ο άνθρωπος είναι τόσο προχωρημένης ηλικίας. Γνωρίζω ότι η άποψή μου δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Όμως έτσι έμαθα στη ζωή μου: να μη χαίρομαι με τη δυστυχία, ούτε του θύματος ούτε του θύτη.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η θεμελιώδης λογική που πρέπει να διέπει το σύστημα δικαίου μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας πρέπει να είναι κυρίως ο σωφρονισμός, η πρόληψη και βεβαίως η διασφάλιση όλων από τις συνέπειες των παραβατικών πράξεων, όχι όμως η εκδικητική τιμωρητική λογική του «παραδειγματισμού».

Και σ’ αυτήν τη λογική, δεν θεωρώ ως μοναδική επιλογή τον «εγκλεισμό» και μάλιστα για υπερήλικες κατηγορούμενους και όχι καταδικασμένους, καθώς υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας.

Οφείλουμε ν’ αναζητήσουμε εναλλακτικές εκδοχές έκτισης ποινών τόσο στη χώρα μας όσο και στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο.

Άλλωστε, πάντοτε υποστήριζα ότι το πλαίσιο αυτό πρέπει να ισχύει για όλους:

-Για τους φτωχοδιάβολους, τους αόρατους ανθρώπους.

-Για τον πιτσιρικά που για ένα τσιγαριλίκι μπορεί να βρεθεί στη «στενή».

-Για την καθαρίστρια με το πλαστό απολυτήριο δημοτικού.

-Για τη γιαγιά που πουλάει χόρτα ή πλεχτά παπουτσάκια χωρίς άδεια στη λαϊκή.

-Για τον έγκλειστο που η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή, ή τον ανάπηρο.

-Για τον άνθρωπο που δεν έχει τη δυνατότητα μιας ακριβής νομικής υποστήριξης ή που δεν έχει το οικογενειακό και κοινωνικό υποστηρικτικό  πλαίσιο.

Να ισχύει ακόμα και για αυτούς που δεν συμπαθώ, που δεν είναι του δικού μου κόσμου. Και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είναι ένας από αυτούς.

Δικαιοσύνη για όλους και όλες.

Δεν χαίρομαι λοιπόν και δεν πανηγυρίζω. Θα ήθελα, όμως, τη σκέψη μου αυτή να τη συμμερίζεται και ο ίδιος ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Για κάθε έναν που βρίσκεται στη θέση που ο ίδιος είναι σήμερα, κάποιος όχι τόσο λαμπερός, όχι τόσο γνωστός, όχι τόσο δυνατός.

Να σημειωθεί πως η δήλωση του Πάνου Λάμπρου είναι σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από αυτήν της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, η οποία μιλά για επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής, υιοθετώντας πλήρως τα περί ενοχής του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, με αποτέλεσμα η υπεράσπιση του ποινικολόγου να προαναγγείλει αγωγή σε βάρος της, για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς του.

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019, 12:19