Παπαδημούλης: «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να διευθετήσει το ελληνικό χρέος»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016, 12:08
Παπαδημούλης: «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να διευθετήσει το ελληνικό χρέος»
Η ελληνική κυβέρνηση έχει χτίσει με μεγάλη προσπάθεια εκείνες τις συμμαχίες με όσους αντιλαμβάνονται όχι μόνο την ανάγκη ρύθμισης του δημόσιου χρέους, αλλά και στροφής προς ένα νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, σημειώνει σε άρθρο του στη διαδικτυακή εφημερίδα ευρωπαϊκών υποθέσεων «EU Observer» ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, σημειώνει στο άρθρο του: «O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε για ακόμη μία φορά, από το βήμα του δεύτερου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους έως το τέλος του 2016. Η απόφαση και το χρονοδιάγραμμα για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων έχει ληφθεί από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, με τον ESM να επεξεργάζεται σειρά προτάσεων προκειμένου αυτές να κατατεθούν συνολικά στο Eurogroup του Δεκεμβρίου».

«Η Κομισιόν, μέσω του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, έχουν στείλει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, εκφράζοντας τη δέσμευσή τους για πρόοδο των σχετικών μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου. Η πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση εντείνεται και από την "Προοδευτική Συμμαχία" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της μεγάλης ομάδας ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, η οποία με πρόσφατη ανοιχτή επιστολή της, απευθυνόμενη στον Επίτροπο Μοσκοβισί, ζητεί ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέχρι το τέλος του έτους» προσθέτει.
 
«Το δημόσιο χρέος αποτελεί μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα και δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ζήτημα αποκλειστικά ελληνικό. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αντιμετωπίζουν θέμα εξυπηρέτησης του χρέους, αδυνατώντας να "πιάσουν" βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης εν μέσω αυστηρών πολιτικών λιτότητας» επισημαίνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε επίσης:
Μοσκοβισί: Tα μέτρα για το χρέος προϋπόθεση για την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016, 12:39