Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 13.30 η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή φέτος και του Πολεμικού Ναυτικού, λόγω της παρουσίας του θωρακισμένου καταδρομικού «Γεώργιος Αβέρωφ» στο λιμάνι της πόλης.

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος στις 10:30 κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.Η παρέλαση γίνεται στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, από την οδό Γεωργίου Παπανδρέου (πρώην Ανθέων) μέχρι τον Λευκό Πύργο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την παρέλαση παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Φώφη Γεννηματά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία. 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενέφερε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου:

“Το πάνδημο ΌΧΙ που αντέταξαν οι Έλληνες στον ιταμό εισβολέα την 28η Οκτωβρίου του 1940, συνιστά πάντα και ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, προμετωπίδα του φρονήματος του Έθνους και του λαού μας. Είναι το ΟΧΙ απέναντι σε καθέναν που επιβουλεύεται τα σύνορα, την εθνική μας κυριαρχία και την εθνική μας ακεραιότητα . Ένα ΌΧΙ που μετατρέπεται σε μεγάλο ΝΑΙ για την ειρήνη και τη δημοκρατία”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο:

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης: «Το πιο ισχυρό και το πιο ακριβό οπλικό σύστημα της πατρίδας μας είναι οι άνθρωποι της, οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.Χρόνια πολλά σε όλους. Θα ήθελα να συγχαρώ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες που σήμερα παρέλασαν αναδεικνύοντας ότι το πιο ισχυρό και το πιο ακριβό οπλικό σύστημα της πατρίδας μας είναι οι άνθρωποι της, οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων που αγωνίζονται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο»  και πρόσθεσε: «Ένα οπλικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να αποκτήσει ποτέ καμιά χώρα, χάρη στον υψηλό επαγγελματισμό αλλά και στο υψηλό ηθικό. Το υψηλό ηθικό όμως για να υπάρχει θα πρέπει να δουν οι άλλοι λαοί του κόσμου τη δύναμη που δίνουν οι Έλληνες πολίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η μεγάλη αγκαλιά που έδωσε ο λαός της Θεσσαλονίκης σήμερα σε αυτή την παρέλαση κάτω από συνθήκες βροχής. Το χειροκρότημα, το δάκρυ, το χαμόγελο των παιδιών, είναι αυτό που δίνει τη δύναμη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να είναι  ισχυρότερες όλων”.

Ο κ. Καμμένος επισήμανε το γεγονός ότι φέτος έκαναν παρέλαση και εθνοφύλακες από όλη την Ελλάδα και σημείωσε: «Για πρώτη φορά φέτος, το έτος εθνοφυλακής, είδαμε να παρελαύνουν εθνοφύλακες από όλη την Ελλάδα. Οι εθνοφύλακες, πλέον, εντασσόμενοι μέσα στον ισχυρό μηχανισμό των Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν μια καινούργια δύναμη σε αυτό το έργο το οποίο ενισχύεται και από τους στρατευσίμους, που πλέον με τη νέα δομή που σχεδιάζεται από τη στρατιωτική ηγεσία θα μπορέσει να αποδίδει πολύ καλύτερα στο έργο της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, της εθνικής μας κυριαρχίας, αλλά και την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά δήλωσε για την σημερινή επέτειο: «Το έπος του 40 και η Εθνική αντίσταση ήταν κορυφαία στιγμή στη νεότερη ιστορία μας.Οφείλουμε πολλά και τιμούμε τη γενιά και τους ήρωες που πολέμησαν το φασισμό και το ναζισμό, νίκησαν και κερδίσαμε τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Οι αγώνες εκείνοι δείχνουν και τις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας και των Ελλήνων.Σήμερα καλούμαστε να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην παραίτηση και στο συμβιβασμό.Η πατρίδα μας χρειάζεται μια νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση και μια νέα Εθνική Στρατηγική για να πορευτεί με ασφάλεια στο μέλλον.
Η κοινωνία μας χρειάζεται ένα νέο σχέδιο που να κινητοποιεί τις δημιουργικές και παραγωγικές της δυνάμεις, θα επενδύει στα παιδιά της για να ξεπεράσουμε την κρίση και να ακολουθήσουμε το δρόμο της προόδου.Αυτή είναι η δική μας ευθύνη και υποχρέωση.
Η δική μας παράταξη όπως πάντα θα είναι μια πατριωτική δύναμη ευθύνης και πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια.»

Η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης για την σημερινή επέτειο, στην οποία καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης για την κόντρα της με την Εκκλησία. 

Διαβάστε επίσης: 
Tο μήνυμα του πιλότου του F-16: «Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης