Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ είχε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό.

O κ. Τσίπρας ζήτησε να ασκηθεί περισσότερη πίεση στην Άγκυρα, ώστε να μειωθούν οι ροές μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας που επικαιροποιήθηκε στη Σμύρνη, αλλά και πιο γρήγορους ρυθμούς στη μετεγκατάσταση (relocation) προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας με παροχή ανθρωπιστική βοήθειας.

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο με βασική θέση την ανάγκη αξιόπιστης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, που θα εξασφαλίσει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, αφού πολλές χώρες αρνούνται να αποδεχθούν τα αιτήματα της Άγκυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στη Σύνοδο, όπως τους περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, είναι οι εξής:

– αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά
– εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσω της υλοποίησης της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία
– αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της Ε.Ε.
– κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης
– ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο
– άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας από 1ης Ιουνίου 2016.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες:

– 15.40-15.45 (ώρα Ελλάδας): Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

– 16.00-16.30 (ώρα Ελλάδας): Ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

– 16.45-19.30 (ώρα Ελλάδας): Σύνοδος εργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

– 19.45-22.00 (ώρα Ελλάδας): Γεύμα Εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής

– 09.15-09.45 (ώρα Ελλάδας): Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
– 10.00 (ώρα Ελλάδας): Πρωινό εργασίας αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε. και του πρωθυπουργού της Τουρκίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης