Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα στην οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας, αναφέρεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», η οποία φέρει τον τίτλο «Από το ελληνικό χάος μέχρι την ψήφο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρώπη κινδυνεύει με αποσύνθεση».

«Ακούσαμε τόσες βροντές, που στο τέλος έβρεξε. Είναι σαφές πλέον ότι η Ελλάδα δεν έχει τόσα χρήματα για να πληρώσει. Το ήξεραν όλοι. Είκοσι πέντε τοις εκατό των Ελλήνων είναι άνεργοι, το εισόδημα κατέρρευσε πολύ περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι υποστηρικτές της λιτότητας. Η Ελλάδα δεν έχει τη διέξοδο των εξαγωγών που χαρακτηρίζει την Ιταλία, η Ελλάδα εξάγει λιγότερα αγαθά απ’ ό,τι η ιταλική επαρχία Ρέτζο Εμίλια. Ζει από ναύλα πλοίων, λίγο τσιμέντο και λίγο τουρισμό. Αν καταρρεύσει το εσωτερικό εισόδημα, καταρρέουν όλα. Ζήσαμε ένα μπρα-ντε-φερ, στο οποίο ο καθένας νόμιζε ότι ο άλλος θα έκανε πίσω. Αλλά για να σωθεί, καθένας θα έπρεπε να παραχωρήσει κάτι. Αν η Γερμανία είχε παρέμβει στην αρχή της κρίσης, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα με 30 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Σήμερα το όλο κόστος έχει δεκαπλασιαστεί» τονίζει ο Πρόντι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς αν «ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης έχουν κάποια ευθύνη», ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός απαντά: «Oι Έλληνες επέδειξαν έναν κομπασμό ο οποίος δημιούργησε κακή προδιάθεση στους διαπραγματευτές. Παρατήρησα να αυξάνεται η ενόχληση απέναντί τους όσο χρησιμοποιούσαν βίαιες λέξεις. Η αναφορά στον ναζισμό δεν βοήθησε. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις τον Σόιμπλε, δυστυχώς μπορεί να σε κοροϊδέψει εκείνος, διότι είναι ισχυρός. Αλλά το να ακούμε τις γνωστές προκαταλήψεις σχετικά με τη μεσογειακή ραθυμία είναι ένα άλλο σύμπτωμα αποσύνθεσης».

«Η Ελλάδα, στο τέλος, θα βγει από το ευρώ;» ρωτά ο δημοσιογράφος Άλντο Κατσούλο και ο Ρομάνο Πρόντι τονίζει:

«Έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Υπάρχει, όμως, ακόμη το περιθώριο για μια συμφωνία. Υπό δύο προϋποθέσεις: σαφήνεια και αμεσότητα. Μπορούμε ακόμη να φτάσουμε σε μια “χρεοκοπία κατά το ήμισυ”, με την Ελλάδα να έχει πετύχει την επιμήκυνση των χρονικών περιθωρίων αποπληρωμής και την αναδιάρθρωση του χρέους -που δεν θα μπορεί να πληρωθεί εξ ολοκλήρου-, αλλά σε αντάλλαγμα να κάνει δεκτά κάποια αιτήματα. Και οι προεκλογικές υποσχέσεις του Τσίπρα δεν θα μπορέσουν να τηρηθούν στο ακέραιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης στην Ιταλία, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι «εκ των πραγμάτων, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο» και προσθέτει ότι σε πολιτικό επίπεδο η Ευρώπη δεν έχει ενισχυθεί,

Αναφορικά με τον «ανολοκλήρωτο χαρακτήρα» της Ευρώπης, σημειώνει ότι αυτή «δεν διαθέτει, πλέον, πολιτική, ούτε ιδέες. Έχει μόνον κανόνες, αριθμητική. Όταν χαρακτήριζα “βλακώδες” το Σύμφωνο Σταθερότητας, ήξερα ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Δεν κυβερνά κανείς με την αριθμητική. Ο Γιούνκερ ανακοίνωσε το πρόγραμμα επενδύσεών του πριν από εννέα μήνες, ο χρόνος που χρειάζεται για να γεννηθεί ένα παιδί, αλλά δεν είδαμε ακόμη τίποτα».

«Έχω εμπιστοσύνη στο ότι, κάθε φορά που η Ευρώπη βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, κατέφερε να πετύχει την αναγκαία ανάταση» καταλήγει ο Ιταλός κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο θα φανεί αν η Μέρκελ έχει το πολιτικό ανάστημα για να επιβάλει την αναγκαία στροφή, αλλά «σίγουρα, η Γερμανία, δεν μπορεί να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της αποκοπής τμημάτων της Ευρώπης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης