Ψηφίζονται στη Βουλή 120 δόσεις και 13η σύνταξη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019, 11:21
Ψηφίζονται στη Βουλή 120 δόσεις και 13η σύνταξη

Το απόγευμα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α' βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις», το αποκαλούμενο και νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις.

Στη διαδικασία που προηγήθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η κυβέρνηση εισηγήθηκε και η πλειοψηφία αποδέχθηκε το νομοσχέδιο να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Ως εκ τούτου, θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, οπότε θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και επεξεργασία και θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί και τροπολογία στην οποία θα περιλαμβάνονται η 13η σύνταξη, που θα χορηγηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου, και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, στα τυποποιημένα τρόφιμα και στην ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) από τον προσεχή μήνα.

Επί του νομοσχεδίου, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι έχουν δηλώσει «υπέρ», το ΚΚΕ έχει δηλώσει «παρών», ενώ η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων έχουν επιφυλαχθεί για την τελική τους τοποθέτηση κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια. 

Πάντως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, την Παρασκευή θα ανοίξει η εφαρμογή με τις 120 δόσεις, ενώ τη Δευτέρα 20 Μαΐου θα καταβληθεί στους δικαιούχους η 13η σύνταξη.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση για την τακτοποίηση οφειλών λήγει για τη μεν εφορία στις 30 Ιουνίου, για τα δε ασφαλιστικά ταμεία στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019, 11:29