«O Αλέξης Τσίπρας, δεν κατάφερε να πάρει την υποστήριξη του αρχηγού της αντιπολίτευσης σήμερα, πριν από τις εντατικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων σχετικά με την επίλυση του θέματος της ονομασίας» τονίζει σε δημοσίευμά του πρακτορείο Reuters.

Στο ίδιο άρθρο του πρακτορείου σημειώνεται πως: «Η Αθήνα και τα Σκόπια συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία σε μια διαμάχη, που έρχεται σε αντίθεση με τις φιλοδοξίες της μικροσκοπικής αλλά στρατηγικά τοποθετημένης πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ τονίζεται ότι: «Η Ελλάδα πιστεύει πως το όνομα Μακεδονία συνεπάγεται μια εδαφική διεκδίκηση στη δική της βόρεια περιοχή. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες συσπειρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη νωρίτερα αυτό το μήνα, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη χρήση του ονόματος ”Μακεδονία” σε οποιαδήποτε λύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το πρακτορείο επισημαίνει πως «υπήρξαν μάλιστα προτάσεις για δύο ονόματα, όπως Βόρεια Μακεδονία ή Μακεδονία – Σκόπια» ενώ συμπληρώνει: «Πρόκειται για ένα θέμα που μερικές φορές προκαλεί μυστήριο στους ξένους, αλλά είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τους Έλληνες».

«Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι η επίλυση της ονομασίας δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με την ιστορία της Ελλάδας και την «ταυτότητα των Ελλήνων».

«Επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό επειδή δεν έθεσε τις συνταγματικές αλλαγές ως ”απαραίτητη προϋπόθεση” για οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης και τονίζει ότι το ”παράθυρο” για την επίλυση του ζητήματος έχει κλείσει» αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης