Μία φράση του Προέδρου της Εθνικής Αντιπροσωπείας Ν. Βούτση «Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής» ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει σενάρια νέων ανακατατάξεων, μετεγγραφών και μετακινήσεων στον υφιστάμενο χάρτη της Βουλής.

Το «προς ώρας» του Νίκου Βούτση δίνει μια μικρή, και πάντως αποκαλυπτική εικόνα αναφορικά με τις έντονες και βαθύτατες διεργασίες που συντελούνται στη Βουλή την τρέχουσα περίοδο, όπως αυτή χαρακτηρίζεται την αριθμητική των συσχετισμών στο Κοινοβούλιο: Ειδικά το «προς ώρας» σχολιάζεται στο Περιστύλιο και στα κομματικά γραφεία ως έμμεση προαναγγελία νέων εξελίξεων, με πολλούς να εικάζουν ότι συνιστά ακόμα και προμήνυμα νέων προσχωρήσεων ειδικά στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα διαθέτει μόνο 145 βουλευτές, σε συνδυασμό με την πρόσφατη διάλυση της δικομματικής συγκυβέρνησης μέσω της αποχώρησης των ΑΝΕΛ, έχει ήδη όπως αναμενόταν αρνητικές επιπτώσεις στους κοινοβουλευτικούς σχεδιασμούς του μεγάρου Μαξίμου και των Υπουργείων: Χθες κατεγράφη εμπλοκή στην ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ σήμερα «δεν πέρασε» από την επιτροπή ΔΕΚΟ ο προταθείς από τον υπουργό Παιδείας για τη θέση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η αρχή έγινε με την ονομαστική ψηφοφορία το πρωί της Τετάρτης στην Επιτροπή ΔΕΚΟ για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει θετική γνωμοδότηση στο πρόσωπο του Παντελή Κυπριανού, ως νέου επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιτροπή είχε γνωμοδοτικό χαρακτήρα και σε αυτή ο υποψήφιος απέσπασε 10 θετικές ψήφους αλλά 11 αρνητικές και ουδέτερες, δίνοντας χώρο στην αντιπολίτευση να κάνει λόγο για πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας.

​Ο Νίκος Βούτσης άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή μια διεύρυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξομαλυνθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέχρι τις εκλογέςΗ συνέχεια δόθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας με την Νίκο Βούτση να ανακοινώνει επίσημα ότι πλέον όλα τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστική ψηφοφορία ώστε δίνεται η δυνατότητα και στους ανεξαρτήτους βουλευτές να τοποθετούνται ξεχωριστά.

«Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής. Είναι φανερό πως εάν συνεχίσει το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο, τα νομοσχέδια θα τίθενται σε ονομαστική διότι προφανώς πρέπει να τοποθετούνται και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Είναι μια νέα πρακτική που δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του κοινοβουλίου».

Τέλος ο Νίκος Βούτσης άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή μια διεύρυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξομαλυνθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Το δυσκολότερο κεφάλαιο όμως είναι αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης που ξεκινά σήμερα, όπου σε πολλά άρθρα για να τεθούν υπό αναθεώρηση απαιτείται πλειοψηφία των 151 βουλευτών και σε κάποια από αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολα, όπως στην περίπτωση των σχέσεων Εκκλησίας-και Πολιτείας .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης